Search
Close this search box.

Grupa Britanaca u Sarajevu: Željeli smo posvjedočiti ramazanskoj atmosferi o kojoj smo slušali

Grupa muslimana iz Velike Britanije među kojima su pojedinci porijeklom iz Pakistana, Indonezije i Malezije, te nekoliko Britanaca konvertita borave u petodnevnoj posjeti Sarajevu.

Riječ je o ljudima zainteresovanim za Bosnu i Hercegovinu koji, shodno tim interesima, raspolažu sa određenim informacijama o bosanskohercegovačkoj historiji i kulturi.

Njihov dolazak je namjenski realizovan u mjesecu ramazanu zbog svega što su prethodno čuli o organizaciji vjerskog života u Bosni i Hercegovini, te samoj atmosferi koja ovdje vlada tokom ovog perioda.

– Slušali su priče o Sarajevu, znaju ponešto o našoj prošlosti, znaju i o agresiji na Bosnu i Hercegovinu. Čuli su da je Sarajevo posebno tokom ramazana zbog svih aktivnosti koje se realizuju, pa i zbog elemenata osmanske kulture u starom dijelu grada. Željeli su vidjeti kako sve to izgleda, te upoznati muslimane u Bosni i Hercegovini – rekao nam je hafiz mr. Abdussamed-ef. Podojak koji se u ime Medžlisa Islamske zajednice Sarajevo susreo sa ovom ekipom.

IMG_20230404_163711.jpg - Grupa Britanaca u Sarajevu: Željeli smo posvjedočiti ramazanskoj atmosferi o kojoj smo slušali
Hafiz Podojak: Posebno su oduševljeni ramazanskim aktivnostima 

Podojak je razgovarao s njima nakon sabahske mukabele u Gazi Husrev-begovoj džamiji, te je ovom prilikom predstavio projekat Medžlisa i Turističke zajednice KS “Feel the spirit of Ramadan”. 

– Govorio sam im o aktivnostima koje se dešavaju u džamijama i mimo džamija; počevši od teravih-namaza i mukabela, preko posebnih omladinskih programa, do humanitarnih aktivnosti. Pojasnio sam kako je u okviru svih ovih aktivnosti važno doprijeti do svakog čovjeka, kako bi svako osjetio da je važan, te da o njemu neko brine. Na taj način se i duh ramazana donosi u svaki kući, mahalu i čaršiju – kazao je hafiz Podojak.

Ovom prilikom im je predstavio i program “Ramazanske večeri”, što ih je posebno dojmilo, zbog tematskih okvira ovog programa, ali i atmosfere i ambijenta u kojem se to događa.

Kako ističe Podojak, pitanja koja su gosti postavljali nakon njegovog obraćanja sugerišu istinsku zainteresovanost za historiju Bosne i Hercegovine, život muslimana na ovom prostoru, rad mesdresa, određene bosanskohercegovačke alime za koje su prethodno čuli.

Gosti u okviru ove posjete planiraju obići znamenitosti Sarajeva, posebno one koje se vežu za islamsku kulturu i civilizaciju.

Facebook
Twitter