Search
Close this search box.

Godišnjica otvorenja džamije u džematu “Šanac” obilježena brojnim aktivnostima

Dana 28. 09. 2020. god. navršilo se 17 godina od pokretanja džemata, odnosno 13 godina od gradnje džamije u džematu Šanac. Bila je to prilika da se brojnim i raznolikim aktivnostima obilježe ovi značajni datumi u djelovanju i razvoju džemata. Poštujući mjere prevencije u borbi protiv korona virusa, svečano obilježavanje godišnjice ovaj put je bilo u nešto drugačijem obliku nego prethodnih godina.

Obilježavanje je počelo učenjem dove na dan svečanog otvorenja vakifima i džematlijama koji su učestvovali u izgradnji džamije.

Zbog već pomenute situacije, nemogućnost organizovanja mevluda ili drugog oblika masovnog okupljanja nadomjestili smo radnom posjetom glavnog imama MIZ Sarajevo dr. Abdulgafara-ef. Velića sa svojim pomoćnicima.

Glavni imam je posjetio naš džemat u petak, 02. oktobra 2020., te održao hutbu i predvodio džuma namaz. Na hutbi je istakao činjenicu da bosanske džamije grade “obični ljudi”, džematlije, dok u islamskom svijetu to radi država, te ukazao na značaj mekteba kao dio identiteta i tradicije Bošnjaka muslimana.Također, čestitao je ovu godišnjicu džematlijama odajući priznanje za uspješan rad džemata na čelu sa Džematskim odborom.

Tradicionalna hajr dova mekteblija sa roditeljima koja se redovno održava na početku svake mektebske godine, svjesno je ostavljena kao sastavni dio obilježavanja godišnjice džamije, cijeneći važnost i ulogu koju mekteb ima.

Na žalost, zbog epidemioloških mjera, roditelji nisu bili u mogućnosti prisutvovati ovoj dovi. Dova je poučena u nedjelju 04. oktobra2020., a tom prilikom polaznicima mekteba uručeni su udžbenici, dio školskog pribora i slatkiši koji su uz zajedničku saradnju obezbijedili džemat i roditelj-donator.

Planirane aktivnosti u okviru obilježavanja Dana džamije završene su posjetom imama Eldinef. Smajevića, uz pratnju mutevellije hadži Nurke Čauševića i člana Džematskog odbora hadži Sadika Mustajbašića, starim i bolesnim džematlijama kojima su uručeni paketi sa osnovnim životnim namirnicama, na čemu posebno imamo zahvaliti za asistenciju i Ferid ef. Ganiću.

Na kraju, posebno želimo istaknuti da o ovim i sličnim aktivnostima posebnu brigu i pažnju posvećuje Džematski odbor na čelu sa vrijednim mutevelijom hadži Nurkom Čauševićem i Imamom džemata Eldin-ef. Smajevićem.

Facebook
Twitter