Glavnog imama posjetio prof. dr. Ajdin Huseinspahić

Dana 14.07. 2021. godine glavni imam Medžlisa IZ Sarajevo dr. Abdulgafar ef. Velić je upriličio posjetu za prof.dr. Ajdina Huseinspahića, vanrednog profesora na Pravnom fakultetu Univerziteta u Zenici. Tom prilikom dr. Huseinspahić je glavnom imamu dr. Veliću predstavio svoju knjigu “Od berlinske do dejtonske Bosne i Hercegovine-pravno-politički status Bošnjaka-” koja fokusira posljednjih 150 godina bošnjačkog aktivizma na planu očuvanja vlastitog identiteta kao i same države Bosne i Hercegovine.

Svako vrijeme nosi svoje izazove i traži odvažne ljude koji će na svojim plećima ponijeti teret kolektivne odgovornosti. Tako su u onim turbulentnim vremenima za BiH kao što su austrougarska okupacija, aneksija, nastanak i nestanak Kraljevije SHS/Jugoslavije, fašistička okupacija i formiranje „druge“ Jugoslavije, njena disolucija i agresija na BiH Bošnjaci uvijek imali jake, odlučne, pametne i hrabre ljude koji su stajali na branicima očuvanja vlastite bošnjačke posebnosti kao i posebnosti BiH. Baš o tim turbulentnim vremenima i odvažnim licima pisao je i dr. Huseinspahić. Na kraju posjete autor je glavnom imamu dr. Veliću pokonio knjigu i zahvalio se na prijemu.

Dr. Huseinspahić je rođen u Zenici. Nakon dodiplomskog studija na Pravnom fakultetu u Sarajevu, završio je postdiplomski studiji na Pravnom fakultetu u Zenici i doktorski studiji na Pravnom fakultetu u Mostaru. Područje njegovog interesovanja je pravna historija, a posebno historija BiH i Bošnjaka. Do sada je objavio na desetine naučnih i stručnih radova uz učešće na mnogobrojnim konferencijama. Predsjednik je BZK „Preporod“ Zenica i član Vijeća kongresa bošnjačkih intelektualaca.     

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter