Glavni imam upriličio prijem za profesore koji sudjeluju u projektu “Akademija Ferhadija”

U prostorijama Medžlisa Islamske zajednice Sarajevo 03. juna 2021. godine upriličen je prijem za organizatore i učesnike projekta „Akademija Ferhadija“.

Riječ je o projektu koji je već prepoznat u javnom prostoru, od strane posjetilaca džamija i pratilaca društvenih mreža kojima je značajno slušati akademski argumentovane osvrte na značajne i aktuelne vjerske teme.

Predavanja u okviru ovog projekta realizuju se petkom, neposredno prije džuma-namaza. Sa ćursa Ferhadija-džamije u Sarajevu eminentni profesori svakog petka elaboriraju teme iz oblasti tefsira i etike.

Predavači „Akademije Ferhadija“ su dr. Džemaludin Latić, dr. Almir Fatić, hafiz dr. Safvet Halilović, hafiz. dr. Elmir Mašić, dr. Ferid Dautović, mr. Meho Šljivo, prof. Mustafa Spahić, dr. Samedin Kadić i prof. Mehmedalija Hadžić. Povremeno su predavanja održavali dr. Mustafa Cerić, dr. Esad Duraković i dr. Zuhdija Hasanović.

Uz već pomenutu ideju elaboracije značajnih tema, aktivnost ima za cilj i oživljavanje tradicije džamijskih ćurseva predviđenih za dersove i predavanja.

„Akademija Ferhadija“ tokom ramazana ima poseban raspored, kada predavači uz organizovano učenje mukabele, predstavljaju tefsir proučenog džuza.

Vrijednosti ovog projekta svjedoči mnoštvo faktora – učešće predavača, zainteresovanost džematlija, ali i statistički podaci, prema kojima je tokom nepune tri godine koliko traje projekat održano 220 predavanja.

Prijem je upriličen za imama ove džamije i organizatora aktivnosti, mr. Muhamed ef. Velića; predavače, te džematlije i dobre ljude svjesne značaja prisustva ovakvih tema i alima u javnom prostoru.

Imam Ferhadija-džamije je tokom ovog susreta prisutnima predstavio sam proces organizacije ove aktivnosti; od njenih početaka, preko rada na održavanju kontinuiteta, do trenutnog statusa značajne i relevantne aktivnosti u Zajednici. Podsjetio je na raznolik sastav onih koji prate ova predavanja, od onih koji su prisutni u džamijama, do pratilaca na društvenim mrežama.

  • Važno je i to da nismo samo unutar zidova džamije, nego smo i posredstvom savremenih načina komunikacije, došli i do viralnih džematlija – kazao je mr. Velić.

Glavni imam MIZ Sarajevo, dr. Abdulgafar ef. Velić je pohvalio ovu aktivnost, posebno ističući njen kvalitet i kontinuitet

  • Riječ je o aktivnosti koja ima kontinuitet, te je zbog toga treba posebno pohvaliti – kazao je dr. Velić.

Osvrnuvši se za važnost akademskog pristupa, te argumentovanog i utemeljenog govora o vjerskim temama, glavni imam je istakao da važnost njegovog prisustva i u prostoru koji nije isključivo akademski i fakultetski.

  • Ove teme su izašle iz fakultetskih učionica i došli do naših džematlija – istakao je glavni imam, zaključivši kako je dragocjeno prisustvo alima među džematlijama, kao i poštovanje koje džematlije znaju pokazati.

Hvale vrijednim aktivnostima kao posmatrači možemo svjedočiti. Isto tako, možemo ih opisivati iskazujući pohvalne riječi. Uz navedeno, posmatrajući ovu aktivnost imamo priliku i (na)učiti.

Nedim Gondžić

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter