Glavni imam upriličio druženje sa penzionisanim imamima MIZ Sarajevo

U srijedu, 30. decembra 2020. godine, u Sultan Fatihovoj-Carevoj džamiji je upriličen prijem i druženje penzionisanih imama sa područja Medžlisa Islamske zajednice Sarajevo sa glavnim imamom dr. sci. Abdulgafar-ef. Velićem.

Na početku druženja je glavni imam uputio izraze dobrodošlice prisutnim imamima i zahvalio im se na dolasku. Isto tako, istakao je i posebno pohvalio spremnost prisutnih da i dalje budu na raspolaganju svojoj zajednici i mlađim kolegama, bilo savjetom bilo hizmetom, u skladu sa mogućnostima, i na taj način olakšaju svakodnevni rad imama i funkcionisanje džemata, ali na mlađe kolege prenesu bar dio svoga neiscrpnog i bogatog iskustva.

On je u svom obraćanju, također, podsjetio na važnu ulogu imama u društvu u prošlosti, dok su ti imami aktivno obavljali  dužnost, ali i izazova današnjice po pitanju obavljanjačasne imamske misije.

  • Svako vrijeme ima i svoje breme, a breme koje imami nose nije nimalo lahko, naročito ono koje su nosili ranije generacije, ali i današnji izazovi koji se postavljaju pred naše imame sigurno imaju svoju težinu, i zajedno smo bili i biti ćemo da to breme i emanet nosimo dostojanstveno i sa punom odgovornošću i pred Bogom i pred našim džematlijama. kazao je glavni imam dr- Abdulgafar-ef. Velić

Na kraju hajr dovu je proučio Jusuf ef. Čanić, najstariji među prisutnim penzionsanim imamima, te su podijeljene prigodne hedije kao mali znak pažnje i svojevrsna poruka da nije zaboravljeno sve ono što su dali Islamskoj zajednici i kredibilitetu uloge imama, kao takve.

Druženje je nastvljeno uz kahvu sa puno evociranih uspomena i međusobnih radosnih pogleda.

(E.K./sarajevskimedzlis.ba)

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter