Glavni imam održao hutbu u Solunu MIZ Olovo: Budimo prave sahibije svoga vatana

Uz reducirani program danas je nakon džuma-namaza proučena Šehidska dova u Solunu kod Olova, gdje je nekoliko stotina vjernika u bjelini 150 šehidskih nišana odalo počast najboljim bosanskim sinovima i kćerima poginulim na olovskom ratištu.

Šehidska dova je tradicionalno posljednja koja bude proučena na 21. olovskom dovištu i održava se 20. augusta, na dan kada je u mezarju u haremu džamije u Solunu ukopan prvi šehid.

Kao izaslanik muftije sarajevskog, hatib na današnjem džuma-namazu bio je glavni imam MIZ Sarajevo dr. Abdulgafar-ef. Velić, čiju hutbu prenosimo u cijelosti.

IMG_0352.JPG - MIZ Olovo: Proučena Šehidska dova u Solunu

Područje općine Olovo, obronci Zvijezde i Konjuha i dolina rijeke Krivaje, jedno je od najstarijih naseljenih mjesta u Bosni. Zbog tople vode i banje, ugodne klime i plodne zemlje naši su preci naselili ovaj prostor i ovdje organizirali svoj život. Živjeli su od ove zemlje, tj. od onoga to im je dragi Bog podario iz nje. Većina zemlje bila je obrađena i posijana, dok je preostali dio korišten za stočarstvo. Bili su vrijedni, radini, ali i izuzetno pobožni ljudi. Na brojnim proplancima, uzvišenjima i izvorištima bi se okupljali i obavljali zajedničke molitve.

I u svom predislamskom periodu prakticirali su čistu (hanif) vjeru, koja se zasnivala na učenjima Indžila i Tevrata. Nisu podizali neke posebne bogomolje, već su se molili po kućama, dok su u toplim ljetnim danima izlazili na brda i učili kišne dove. S dolaskom Mehmeda Fatiha i upoznavanjem s porukama Kur’ana svi u kolektivitetu prihvataju islam, od kojeg se nikada više ne odvajaju.

Mehmed Fatiha se na području Olova dugo zadržao, prilikom njegove druge posjete Bosni. Na ovim područjima ga je zatekao Kurban-bajrama, te je na dovištu iznad Glavična i Hadri klanjao bajram-namaz i zaklao kurban. Dok se njegova vojska odmarala i čistila u banjama, Mehmed Fatih je posjećivao brojne dobre ljude, mudrace i evlije na širem području Zvijezde i Konjuha.

Tradicija obavljanja molitvi po kućama, posebno tokom ramazana kroz organiziranje zajedničkih iftara i teravija, zadržala se i danas. Posebno se čuva tradicija učenja kišnih dova po ovdašnjim dovištima. Prilikom učenja kišnih dova molili su naši dobri djedovi da u kiši dragi Allah spusti berićet na sve usjeve. Zbog tog berićeta sve je bilo slađe, i voda, i hljeb i sva druga hrana. I u kući je bilo mira i sloge.

Ovaj prostor krase i brojni stečci. Bosanski stečak specifičan je i jedinstven nadgrobni spomenik u svijetu. U blizini Bakića nalazi se i poznati olovski obelisk. Obelisk će s prihvatanjem islama prerasti u nišan bosanskog šehida. I u haremu solunske džamije imamo 150 šehidskih nišana. To je potvrda i dokaz da je ovdašnji čovjek iznjedrio i brojne heroje i gazije. 

Velikodržavna Agresija na našu domovinu svu svoju snagu usmjeravala je kako bi zauzela Olovo. U pojedinim periodima angažirali su i po četiri svoja korpusa, kako iz Bosne tako i iz Srbije. Od silnih granata zemlja je bila gotovo uzorana i spržena. Zahvaljujući hrabrim olovskim borcima linije odbrane bile su neprobojne i neosvojive.

Draga braćo i poštovane majke i sestre, svakom čovjeku Uzvišeni Allah je odredio vatan (domovinu), gdje će se roditi, gdje će živjeti i gdje će umrijeti. Božija je odredba i da mi živimo na ovim prostorima i da nas kao takve određuje, imenuje i povezuje. Mi smo sahibije ovog prostora, ali također i sahibije jedni drugima. Ovdje smo se rodili, ovdje živimo i ovdje umiremo, osim ako Dragi Bog ne odredi drugačije.

Bježanje iz svog vatana, iz svoje domovine, bježanje je od sebe. Mi smo jedino ovdje svoji i jedino smo ovdje na svom. Ovdje jedino možemo pronaći svoj mir i svoju sreću.Ovdje se islam živio i u prostoru i u jeziku. Ovaj Vatan nije bezličan, on ima svoju boju i svoj miris. Ovdje se stoljećima učio Kur’an, ezani odjekivali, dovišta posjećivala, djeca s abdestom harfove učila. Ovdje su brojni iskreni nijetovi podizali hajrate, zbog kojih se ne mogu ugasiti, ovdje su šehidski kaburovi na svim kapijama i prilazima.

Stoga, budimo prave sahibije svoga vatana. Tražimo sve te Allahove znakove, sve te čuvare i ljepote ove zemlje. Ta svijest budi duboko poštivanje. Tada se vjera u srcu smiruje a u djelu upotpunjuje.

IMG_0391.JPG - MIZ Olovo: Proučena Šehidska dova u Solunu
Glavni imam MIZ Sarajevo dr. Abdulgafar-ef. Velić 

Kao članovi delegacije, Šehidskoj dovi u Solunu su prisustvovali i pomoćnici glavnog imama MIZ Sarajevo Malik-ef. Šljivo, Miralem-ef. Babajić i Elvedin-ef. Klisura.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter