Search
Close this search box.

Glavni imam održao hutbu u Istiklal džamiji: Vjernička obaveza je briga o sebi

Glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Sarajevo dr. Abdulgafar-ef. Velić je 10. novembra održao hutbu u Istiklal džamiji. Ovom prilikom je podsjetio na blagodati koje, prvo kao ljudi, a onda i kao vjernici svakodnevno uživamo.

Dolasci u džamiju, podsjetio je glavni imam, prilika su za osvijestiti blagodati koje nam se u našoj percepciji i podrazumijevaju. Istakao je, također, da je specifičnost Muhammeda, a.s., u poslaničkom smislu i to što je svoju misiju upotpunio formiranjem zajednice, sistema, reda i poretka; što treba biti i poruka njegovom ummetu u svaskodnevnom životu i radu.

Na kraju hutbe glavni imam je proučio dovu za muslimane u Gazi koji su izloženi agresiji i stravičnim zločinima.

“Molimo Dragog Boga da olakša muslimanima u Palestini koji ovaj petak i ovu džumu dočekuju u teškom ambijentu i okolnostima. Molimo Dragog Boga da ih sačuva od nepravde, ubijanja i zlostavljanja. Molimo Ga da ova dešavanja budu povod da se muslimani probude, usprave i okrenu jedni prema drugima. Da stanemo u saff jedni sa drugima i da budemo zajedno. Molimo te Gospodaru da spustiš mir i blagoslov na sve nas, posebno na stanovnike Gaze. Da zavlada mir u nama i oko nas. Molimo Te Tvojim lijepim imenima, pomozi islam i muslimane cijelog svijeta, podari opskrbu siromašnima, razveseli oči jetimima, podari slobodu potlačenima. Sačuvaj ovu našu zemlju od zla, od svakog zla sačuvaj sve zemlje svijeta i učini da mir zavlada u srcima ljudi.”

Facebook
Twitter