Search
Close this search box.

Glavni imam održao hutbu u Igmanskoj džamiji

Medžlis Islamske zajednice Sarajevo organizira program povodom 30 godina izgradnje Igmanske džamije. Program će obuhvatiti gostovanje istaknutih alima na džuma-namazu, okrugli sto, dokumentarni film, zikr, historijski čas i posebne programe za mlade.

Prvi hatib u programu obilježavanja ove značajne godišnjice danas je bio glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Sarajevo dr. Abdulgafar-ef. Velić, koji je govorio o važnosti Igmanske džamije i potrebi uzimanja važnih lekcija iz naše prošlosti i časne borbe za slobodu.

  • Mi nismo postali to što jesmo, mi smo od dragog Boga odabrani da budemo to što jesmo! Dragi Allah je propisao da se ovdje rađamo i ovdje živimo. To je Božija odredba! To što jesmo, to je naša najveća privilegija i radost na ovome svijetu, ali i naš ulog za nagradu na drugom svijetu, naglasio je Glavni imam.

U svojoj hutbi on je istakao da je kazivanje o prošlosti i uzimanje pouka iz onoga što se dešavalo generacijama prije nas univerzalni kur’anski princip poučavanja, upute i načina komuniciranja među ljudima, narodima i generacijama. Učeni, kao nasljednici Božijih poslanika, trebaju kazivati svojim narodima o događajima i velikim ljudima u njihovoj bližoj i daljoj prošlosti.

  • Igmanska džamija puno pamti, dosta zna, a šuti. Treba se toj njenoj šutnji približiti, konačno naučiti neke važne lekcije, te potpuno budan i svjestan dragom Bogu na sedždu pasti. U arapskom jeziku pojam igman označava mudrost, a u bosanskom i mudrost, i hrabrost, i istinu, i zemlju. Zemlja se u časnom Kur’anu spominje na 460 mjesta, isto toliko je i šehida Igmana. Isto toliko je i emaneta i lekcija, koje svako od nas mora znati, i sa njima časno živjeti, poručio je Glavni imam.

Sljedećeg petka hutbu u Igmanskoj džamiji će kazivati glavni imam u Oružanim snagama Bosne i Hercegovine Nesib-ef. Hadžić.


Facebook
Twitter