Search
Close this search box.

Glavni imam održao hutbu u džematu Ugorsko: Naš put je naše bošnjačko razumijevanje islama

Glavni imam Medžlisa Islamske zajednice (MIZ) Sarajevo dr. Abdulgafar-ef. Velić danas je održao hutbu u džematu Ugorsko, gdje je prisutne vjernike podsjetio na neke značajne aspekte organizacije života nakon mjeseca ramazana.

Kazao je kako je, s obzirom na vremensku odrednicu koja se može nazoivati novim početkom, važno znati kuda će naši putevi sada krenuti i kuda će se ova naša dunjalučka rijeka usmjeriti. 

  • Zbunjen je naš čovjek. Svakakvih kolovođa ima i nije ni čudo što je zbunjen. Ponekad  naš čovjek ne zna ni kud da ide, te stoga često ne traži ni put. U našem narodu postoji kazivanje o djevojci koja se izgubila u šumi. Nakon dugog lutanja naiđe na rasputje, ne znavši kojim putem da krene, upita zeca koji je put ispravan? Zec joj reče: a gdje si krenula? Ne znam, odgovori djevojka. Ako ne znaš gdje ideš, onda ti je svaki put isti, reče joj zec. – kazao je glavni imam.

Kako je pojasnio, odsustvo zbunjenosti, znači razumijevanje određenih životnih postavki. U tom smislu, podsjetio je na istine koje je važno usvojiti i čuvati, te zahvaljujući kojima vjernik neće biti zbunjen i neće lutati.

  • Jedini pravi put je put islama, kojeg su naši preci ovdje draga srca prihvatili prije šest stotina godina. Pravi put ovdje je put Gazi Husrev-bega, koji je ovdje za nas izgradio brojne hajrate. To je put svih naših šehida i slobodnih – hrabrih predvodnika, koji su bili spremni ležati u zatvori i odereći se svih privilegija zbog općeg dobra. To je put naše uleme, oko koje se okupljamo i čije savjete prihvatamo. Naš put je naše bošnjačko razumijevanje islama. Mi smo u Bosni imali uvijek velikih alima i predvodnika iluma, oko kojeg se okupljala taleba, i koje je butum dunjaluk poštovao. Uz Božiju pomoć do Sudnjeg dana će ove prostore krasiti čestita i poštena ulema – zaključio je glavni imam MIZ Sarajevo dr. Abdulgafar-ef. Velić.
Facebook
Twitter