Search
Close this search box.

Glavni imam MIZ Srebrenica Damir-ef. Peštalić održao hutbu u Centralnoj džamiji na Ilidži: Briga o Srebrenici je obaveza svih nas

U petak, 21.8.2020. godine, glavni imam MIZ Srebrenica Damir-ef. Peštalić održao je hutbu u Centralnoj džamiji na Ilidži. Džumi-namazu je prisustvovao i dr. Abdulgafar-ef. Velić, glavni imam MIZ Sarajevo.

U svojstvu domaćina prisutne je prije džume-namaza poselamio Resul-ef. Alić istakavši zadovoljstvo da je džemat Centralne džamije u prilici po drugi put slušati hutbu Damir-ef. Peštalića, te pozvao džematlije na stalnu brigu o Srebrenici i Podrinju.

Na početku hutbe Damir-ef. Peštalić čestitao je Novu hidžretsku godinu i izrazio zahvalnost podrškom Srebrenici imama, džemata i MIZ Sarajevo u cjelini, što će posebno biti regulisano skorašnjim potpisivanjem ugovora o saradnji i potpomaganju. Time će se pomoći razvoj i održavanje vjerskog života, nastaviti briga o stanovnicima ovog grada i podržati projekte koji se realiziraju i koji će se zajednički realizirati.

Govor o hidžri nije i ne može biti samo govor o preseljenju, nego jeste i treba biti i govor o povratku domu i ljubavi prema rodnoj grudi. Mi smo jedini narod koji se je nakon genocida, teških trauma i gubitaka, vratio na svoja ognjišta i život gradi sa onima koji svoje ruke nisu uprljali krvlju naših sinova. U tome su prednjačile i posebno prednjače i danas majke Srebrenice, od kojih su neke izgubile i po sedam sinova, od kojih neke i danas traže posmrtne ostatke najmilijih. Srebrenica je Bošnjački simbol, simbol genocida i stradanja i briga svih nas, ali je isto tako simbol hrabrosti, srčanosti, ljubavi i povratka rodnoj grudi. – kazao je Damir-ef. Peštalić.

U Srebrenici danas živi i radi oko 3000 povratnika. U ovome herojskom gradu rađaju i školuju svoju djecu. Svoju budućnost grade sa onima koji nisu uprljali svoje ruke krvlju – istakao je Damir-ef.

Umnogome je svakodnevni život otežan od posljednjih lokalnih izbora jer smo dozvolili da Srebrenica padne u ruke onih koji genocida negiraju, veličaju zločine i ohrabruju svakodneve aktivnosti koje imaju za cilj otežati svakodnevnicu povratnika. Gubitak Srebrenice, gubitak simbola mora biti crvena linija svim Bošnjacima preko koje ne smiju preći i ono što ne smiju dozvoliti. Za ovaj simbol se moramo svi zalagati i boriti bez obzira gdje živjeli. Briga o Srebrenici je obaveza svih nas, a ne samo onih koji tamo žive – istakao je Damir ef Peštalić.

Na kraju hutbe, glavni imam je apelirao na Srebreničane da u skladu sa realnim mogućnostima i organizacijom života, svoje biračko pravo iskoriste u Srebrenici i na taj način pomognu povratnicma i olakšaju im svakodnevnu borbu za bolje sutra na rodnoj grudi. Pozvao je prisutne da o ovoj temi i važnosti očuvanja simbola Srebrenice kao nacionalnog interesa svih Bošnjaka pričaju sa svojim najmilijim, sa prijateljima i kolegama i na taj način budu od velike pomoći.

Facebook
Twitter