Džematski odbor Podlugovi posjetio Medžlis Gacko

Povodom Dana pobjede na Bedru, kojeg je Islamska zajednica proglasila Danom povratničkih džemata, Džematski odbor Podlugovi, na čelu sa imamom mr. Asmir-ef. Salihovićem, posjetio je Medžlis Islamske zajednice (MIZ) Gacko.

Tom prilikom uručena je vrijedna donacija firmi “Lišćevica”, “Arhaz”, “Hodžex” i “IGM” za vakufske objekte MIZ Gacko, te iftari od porodice Amera Tankovića.

Sadet-ef. Bilalić, glavni imam MIZ Gacko, kazao je da se radi o divnoj gesti u kojoj prepoznaje važnu inicijativu da džemati Medžlisa Islamske zajednice Sarajevo, kao što je džemat Podlugovi, kontinuirano pomažu povratnike u malim sredinama i rubnim džematima u bosanskohercegovačkom entitetu RS.

– Gacko je jedno od mjesta gdje je teško organizirati vjerski život. Ova pomoć i podrška je time je svekoliko vrijednija i značajnija. Našu saradnju ćemo ako Bog da, nastaviti i budućnosti – kazao je efendija Bilalić.

Gosti iz Podlugova su sa domaćinom posjetili munaru Osman-pašine džamije u Kazancima, koja je nacionalni spomenik Bosne i Hercegovine. Iako je prošlo skoro tri i po stoljeća od njene gradnje, munara u selu Kazanci, smještenom dvadesetak kilometara od Gacka i svega dvjestotinjak metara vazdušne linije udaljenog od Crne Gore, ostala je i opstala uprkos svim ratovima i zubu vremena i svjedok je da je tu nekada postojala džamija Osman-paše Kazanca, bosanskog vezira iz 1683. godine.

Bez obzira što je građena skoro prije 350 godina, na munaru visoku 15 metara se i sada može popeti stepenicama isklesanim u kamenu. Tajna opstanka munare, smatra se, leži u tome da je njen svaki kamen međusobno povezan metalnim spojnicama i zaliven olovom i zato je, vjerovatno, ostala do sada uprkos svim nedaćama u proteklim desetljećima i stoljećima.

Nakon obilaska obišli su Upravnu zgradu Medžlisa Gacko.

Nakon iftara s povratnicima, obavili su teravig-namaz, kada se obratio prigodnim vazom mr. Asmir-ef. Salihović.

Facebook
Twitter