Search
Close this search box.

Džematski odbor Podlugovi posjetio Medžlis Gacko

Povodom Dana pobjede na Bedru, kojeg je Islamska zajednica proglasila Danom povratničkih džemata, Džematski odbor Podlugovi, na čelu sa imamom mr. Asmir-ef. Salihovićem, posjetio je Medžlis Islamske zajednice (MIZ) Gacko.

Tom prilikom uručena je vrijedna donacija firmi “Lišćevica”, “Arhaz”, “Hodžex” i “IGM” za vakufske objekte MIZ Gacko, te iftari od porodice Amera Tankovića.

Sadet-ef. Bilalić, glavni imam MIZ Gacko, kazao je da se radi o divnoj gesti u kojoj prepoznaje važnu inicijativu da džemati Medžlisa Islamske zajednice Sarajevo, kao što je džemat Podlugovi, kontinuirano pomažu povratnike u malim sredinama i rubnim džematima u bosanskohercegovačkom entitetu RS.

– Gacko je jedno od mjesta gdje je teško organizirati vjerski život. Ova pomoć i podrška je time je svekoliko vrijednija i značajnija. Našu saradnju ćemo ako Bog da, nastaviti i budućnosti – kazao je efendija Bilalić.

Gosti iz Podlugova su sa domaćinom posjetili munaru Osman-pašine džamije u Kazancima, koja je nacionalni spomenik Bosne i Hercegovine. Iako je prošlo skoro tri i po stoljeća od njene gradnje, munara u selu Kazanci, smještenom dvadesetak kilometara od Gacka i svega dvjestotinjak metara vazdušne linije udaljenog od Crne Gore, ostala je i opstala uprkos svim ratovima i zubu vremena i svjedok je da je tu nekada postojala džamija Osman-paše Kazanca, bosanskog vezira iz 1683. godine.

Bez obzira što je građena skoro prije 350 godina, na munaru visoku 15 metara se i sada može popeti stepenicama isklesanim u kamenu. Tajna opstanka munare, smatra se, leži u tome da je njen svaki kamen međusobno povezan metalnim spojnicama i zaliven olovom i zato je, vjerovatno, ostala do sada uprkos svim nedaćama u proteklim desetljećima i stoljećima.

Nakon obilaska obišli su Upravnu zgradu Medžlisa Gacko.

Nakon iftara s povratnicima, obavili su teravig-namaz, kada se obratio prigodnim vazom mr. Asmir-ef. Salihović.

Facebook
Twitter