Džemat Soukbunar

Naziv džamije/džemata:

Soukbunar

Ulica:

Soukbunar 37

Godina izgradnje:

1558

Imam:

mr. hafiz Maid-ef. Ibrahimović

Broj domaćinstava/članova džemata:

1100/320

Predsjednik Džematskog odbora/Mutevelija:

Esed Alijević

E-mail:

maidibrahimovic@medzlis-sarajevo.ba

Imam džemata:

mr. hafiz Maid-ef. Ibrahimović

Džemat se nalazi iznad Skenderije. Ima oko 1100 domaćinstava. Džamija sagrađen 1558. godine sa drvenom munarom. Džamija je rekonstruisana, proširena i izgrađena je kamena munara 2006. godine. Imami džemata: Zejnil Fajić, Rasim Kadrić i Mahmut Kurtović. U džematu je radio i djelovao hfz. Kjamil ef. Silajdžić. Vakuf džemata: džamija Soukbunar, džamija Gornji Soukbunar, mesdžin na Cicinom hanu, dva turbeta – Urjan i Džabar dede. U džematu se klanja beš vakat i uče djeca.

Nalazi se u jugozapadnom dijelu Sarajeva iznad Skenderije. Džamiju je sagradio hadži-Turhan 1558. godine. Gorila je 1697. godine, ali je ubrzo sanirana. Iz temelja je obnovljena 1981/82. godine. 2005/06. je proširena, tako da su sada dimenzije objekta 11×11 m. Do 2006. godine je bila drvena munara, a sada je zidana.     

U blizini džamije se nalazi Džebar dedino turbe, koje je obnovljeno 2003/04. godine. Postoji i Urijan dedino turbe i  poveće groblje Vilin potok.      

U ovom džematu postoji i mekteb na Cicinom hanu uz osnovnu školu,koji je izgrađen nakon rata i u kome se klanjaju akšam I jaciju, kao I mektebska nastava subotom i nedjeljom. Izgrađena je i  džamija u Gornjem Soukbunaru.      

Vakufska imovina: četiri bašče u Soukbunaru; kuća u ulici. Podtekija (srušena); groblje Vilin potok. 

Galerija slika

Facebook
Twitter
LinkedIn