Search
Close this search box.

Džemat Semizovac

Naziv džamije/džemata:

Semizovac

Ulica:

Svrake II br. 7

Godina izgradnje:

1975

Imam:

Alija-ef. Buljubašić

Broj domaćinstava/članova džemata:

1000/650

Predsjednik Džematskog odbora/Mutevelija:

Ibrahim Kerla

E-mail:

alijabuljubasic@medzlis-sarajevo.ba

Imam džemata:

Alija-ef. Buljubašić

Džemat  Semizovac se nalazi na ulazu u Vogošću sa njene sjeveroistočne strane. Smješten je na raskršću puteva Sarajevo-Zenica-Tuzla. Malo je poznato da je u Semizovcu prosvjetlila prva sijalica 1890 god., samo 10 godina poslije Njujorka a pet prije Sarajeva.

Džemat Semizovac se formira sedamdesetih godina prošlog vijeka, a prva džamija je izgrađena 1975. godine, a munara nešto kasnije 1979. Vakif zemljišta za džamiju bio je rah. Fejzović Alija.  Obzirom da su komunisti u to vrijeme osporavali (zabranjivali) gradnju džamije u Semizovcu  Čebo Vasvija je uspjela pribaviti svu dokumentaciju za izgradnju džamije što mnogi koji su pokušali nisu uspjeli.Prvi i dugogodišnji mutevelija bio je Salko Tiro a pored njega Kerla Mehemed i Dević h. Derviš su vodili sve poslove oko džamije. Početkom agresije na BiH 1992. god. džamija je zapaljena a munara minirana.

Nakon reintegracije općine Vogošća u sastav Federacije R BiH, narod se vraća svojim kućama. Na prijedlog Medžlisa IZ –e Sarajevo, Visoki Saudiski komitet za pomoć Bosni  i Hercegovini obnavlja džamiju u Semizovcu 1996. godine. Vakif Planja Miralem je izgradio munaru 1999.  godine. Obnovljen je i pomoćni objekat uz džamiju (gasulhana, kotlovnica).

Vrijedne džematlije ovog džemata su 2000-2001 godine izgradile ovaj objekat (Vakufski stan i mekteb). U prizemlju su dvije velike učionice sa pratećim prostorijama a na spratu stan za imama.

Džemat Semizovac ima oko 1000 domaćinstava a od toga 650 su članovi Islamske zajednice,još uvijek je veliki priliv stanovništva. Imamsku dužnost u ovom džematu obavljao je Avdo ef. Hasanović, a nakon njega  Hasib ef. Ramić kojeg i rat zatiče u ovom džematu. Želio je da ostane dok i posljednji džematlija ne izađe ali nažalost on nikada nije izašao. Četnici su Hasib ef., njegovu suprugu i četvero djece na svirep način ubili. Hasib ef. i njegova porodica su ukopani u Svrakama-Semizovcu pored džamije. Od 1997 godine imam je Alija ef. Buljubašić.

U džamiji se klanjaju se svi dnevni namazi, džuma,bajrami i teravih namaz. U mekteb se svake godine upiše u prosjeku 130 djece  od čega je oko 90 redovnih.

NASELJE GORA

Džematu Semizovac pored MZ-a Svrake i Semizovac pripada i MZ-a Gora gdje je izgrađena prelijepa džamija, radovi su gotovo završeni ali džamija nije još zvanično otvorena. Vakif džamije je Muris Alić, poduzetnik rodom iz ovog mjesta. U ovoj džamiji honorarno dužnost imama i muallima obavlja Mrkulić Edin.

U džamiji na Gori se klanja džuma, bajrami, teravih namaz i održava mektebska nastava.

Na samom ulazu u ovo naselje nalazi se mekteb na Krču-Gori koji je započet prije rata. U toku rata je devastiran a sanacija nije još urađena.

Galerija slika

Facebook
Twitter
LinkedIn