Džemat Pofalići

Naziv džamije/džemata:

Pofalići

Ulica:

Orlovačka bb

Godina izgradnje:

1999

Imam:

Muzafer-ef. Musić

Broj domaćinstava/članova džemata:

3000 domaćinstava

Predsjednik Džematskog odbora/Mutevelija:

Reuf Džaferović

E-mail:

muzafermusic@medzlis-sarajevo.ba

Imam džemata:

Muzafer-ef. Musić

Džemat Pofalići je jedan od džemata koji se nalazi na teritoriji općine Novo Sarajevo smješten na sjevernoj strani grada Sarajeva. Džemat broji oko 3000 domaćinstava. I prije agresije na BiH u ovom džematu  započete su neke od vjerskih aktivnosti kao što su vjerska pouka i  obavljanje nekih dnevnih namaza koje je u alternativnim prostorima honorarno obavljao Mustafa ef. Katkić.

U toku rata 1993. godine biva postavljenjem za imama, hatiba i muallima Muzafer-ef. Musić a time je ovaj džemat i zvanično formiran. Vjerske aktivnosti u džematu se nastavljaju održavati u iznajmljenim prostorima. Avgusta mjeseca 1997. godine započinje izgradnja džamije, a  1999. godine nakon što je sagrađen mektebski prostor uz džamiju sve aktivnosti se nastavljaju odvijati u njemu. Aktivnost u džamiji su: pet vakata namaza, džume, bajrami, poučavanje djece  i odraslih itd.

Konačno, 2007 god. i  centralni  džamijski prostor stavlja se u funkciju. Godine 2008., nakon ramazanskog bajrama džematlija i ujedno član Džematskog odbora, g. Bajram Hamzić finansira gradnju minareta čija je gradnja trajala mjesec dana. Isti vakif i pored stalno aktivnog učešća u svim džematskim aktivnostima, godinu kasnije, gradi i džamijski mimber, te dio pratećeg prostora ispred mektebske učionice kao i predulazni dio glavnog dijela  džamije.

U džematu Pofalići  se već  tradicionalno obilježava 16. maj  dan Pofaličke bitke koji slovi kao dan za odbranu grada Sarajeva. U džematu Pofalići u kojem je i dalje na dužnosti imama hatiba i muallima Muzafer ef. Musić, u oko 600 metara kvadratnih sagrađenog prostora odvijaju se vjerske aktivnosti ovoga džemata. Posebno ističemo da se u okviru programa vjerske pouke djece i odraslih već duže vrijeme intezivno i primjereno vremenu u kojem živimo  koriste multimedijalna sredstva, što se pokazalo opravdanim i svakako preporučljivim.

Galerija slika

Facebook
Twitter
LinkedIn