Džemat Pazarić

Naziv džamije/džemata:

Pazarić

Ulica:


Godina izgradnje:


Imam:

Ahmed-ef. Hasković

Broj domaćinstava/članova džemata:


Predsjednik Džematskog odbora/Mutevelija:


E-mail:


Imam džemata:

Ahmed-ef. Hasković

Džemat Pazarić obuhvata naselja: Zovik, Kahrimani, Kučkovići, Pazarić, Doljani, Dragovići, Karaosmanovići, Lihovci, Beganovi, Resnik, Ramići, Grude, Sejdanovići, Deovići, Osenik i Luke. Džamija se nalazi u Kahrimanima. Džemat se nalazi 20 km. južno od Sarajeva, na putu Sarajevo-Mostar. Broj domaćinstava je oko 1150. Po predanju džamija je sagrađena 1565. godine.

Poznato je da je nekoliko puta renovirana i proširivana. Godine 1911. proširena je daskom pokrivena džamija, srušena drvena munara i sagrađena kamenom zidana munara. 1970. god. je džamija podignuta na sprat i ponovo srušena munara i sagrađena nova. Posljednja adaptacija bila je 2000. god. kada je sagrađena uz džamiju nova zgrada sa pratećim prostorijama. 1991. godine sagrađen je imamski stan. Po dokumentima koji su sačuvani u arhivu džamije; matica vjenčanih muslimana (Kujudi nikjah) i matica rođenih muslimana (Sidžilli viladet) od 1921. do 1946. vidi se da je Pazarić bio Imamat za općinu Hadžići. Uz džamiju se nalazi staro mezarje i šehidsko mezarje iz posljednje agresije.

Od imama koji su službovali u džematu Pazarić poznati su: Sulejman-ef. Kahriman, Muharem-ef. Kahriman, Muhamed-ef. Fejzić, Adem-ef. Rahmanović, Abdurahim-ef. Trnčić, Sulejman-ef. Lojo, Hamid-ef. Kos, hafiz Hamza-ef. Grabus, mr. Izet-ef. Terzić i trenutni imam Ahmed-ef. Hasković. Pored džamije se nalazi musafirhana, gasulhana i imamska kuća, njiva Hanište cirka 6 dunuma zemlje. U džamiji se obavlja svih pet namaza, džuma i bajram namaz te se održava mektebska nastava.

Džematu Pazarić pripadaju mezarja: Zovik, Kahrimani, Vardišta-Dragovići, Vardište-Resnik, Sejdanovići, Osenik, Buturovići i Luke. U džematu postoje i sljedeći vjerski objekti: mekteb u centru Pazarića, sagrađen 1948.god. 2007. godine srušen stari i počeo se graditi novi koji je pred Ramazan 2008. stavljen u funkciju. Ovom mektebu pripada mezarje Vardište i gasulhana. U mesdžidu se klanja akšam i jacija uoči petka, teravija i uče djeca dva dana.

Tekija  Kaderijsko-bedevijskog tarikata  Kahrimanima-Pazarić sagrađena je 2000.godine.

Džamija Osenik, na mjestu mesdžida sagrađenog 1978. godine. Srušen je 2003. godine i napravljena džamija.  Otvorenje bilo 15.07. 2007. godine. U džamiji se klanja akšam i jacija uoči petka, teravija i uče djeca dva dana. Uz džamiju se nalazi mezarje i gasulhana.

Galerija slika

Facebook
Twitter
LinkedIn