Džemat Koševsko Brdo

Naziv džamije/džemata:

Koševsko Brdo

Ulica:

Braće Begića bb

Godina izgradnje:

2014

Imam:

Nejin-ef. Balić

Broj domaćinstava/članova džemata:


Predsjednik Džematskog odbora/Mutevelija:

Sejo Zubanović

E-mail:

nejinbalic@medzlis-sarajevo.ba

Imam džemata:

Nejin-ef. Balić

Džemat se nalazi na Koševskom brdu. Formiran je u junu 1992. godine. Džemat čine dvije mjesne zajednice Koševsko brdo 1 i 2. Ima oko 10 000 stanovnika Bošnjaka. Prvi prostor za vjerske aktivnosti je bio atomsko sklonište u ul. Braće Begić br. 6. Nakon rata se prešlo u uslovnije prostorije ulica Antuna Hangija u bivšoj kino sali. 

20.11.2014. godine, nakon mnogo godina čekanja, svečano su otvoreni džamija i prateći objekti u ovom džematu. Otvorenju objekta, na koji su stanovnici Koševskog brda čekali više od deset godina, prisustvovao je veliki broj vjernika.

Izgradnja objekta, koji ima više od 1.700 kvadratnih metara korisne površine, koštala je oko 3,5 miliona maraka. Najveći donator projekta je Saudijska Arabija, a oni su donirali 2,5 miliona maraka. Posebno je značajna i pomoć općine Centar. Uz džamiju je sagrađena i imamska kuća te mekteb kao sastavni dio džamije. Sagrađen je i poseban prostor za omladinu kao i prostorije za džematski odbor. Poslovni prostori koji su sastavni dio ovog kompleksa predviđeni su za izdavanje u zakup što će omogućiti finansiranje i održavanje cijelog kompleksa.

U džamiji  se klanja svih pet vakata namaza, džuma, bajrami i uče djeca. Imami u ovom džematu su bili: Muhamed-ef. Šarić, Dervišalija-ef. Hodžić, Ismail-ef. Smajlović, hfz. Sadrudin-ef. Išerić. Imam u ovom džematu od 01.10.2003. godine je Nejin-ef Balić.

Galerija slika

Facebook
Twitter
LinkedIn