Džemat Hrasno Brdo – Milinkladska

Naziv džamije/džemata:

Hrasno Brdo (Milinkladska)

Ulica:

Milinkladska 79 A MZ Hrasno Brdo

Godina izgradnje:

2002

Imam:

Salko-ef. Balkić

Broj domaćinstava/članova džemata:

700 domaćinstava / 300 članova IZ

Predsjednik Džematskog odbora/Mutevelija:

Spahić Ramiz

E-mail:

Imam džemata:

Salko-ef. Balkić

Džemat Hrasno brdo – Milinkladska nalazi se na području općine Novo Sarajevo. Džamija nosi ime Šehidska džamija. Ime je dobila u čast šehidima iz ulice Milinkladska koji su svoje živote položili za odbranu naše države BiH.

U džematu ima oko 700 domaćinstava, od toga više od 300 njih su članovi džemata i Islamske zajednice. Ulice koje pripadaju džematu su: Milinkladska, Olovska, Posavska, Safeta Hadžića, Triglavska te Varaždinska.

U ranijem periodu na ovom prostoru džamije nije bilo. Godine 2002. džamija je sagrađena, kasnijih godina renovirana i proširena, da bi zvanično otvaranje džamije bilo 2014. godine. Ovaj džemat je prije izgradnje džamije pripadao džematu Hrasno.  

U periodu od 2006. do 2007. godine imam u džematu je bio Sadžid-ef. Kolić. Narednih deset godina, od 2007. do 2017. godine imam u džematu je bio Mustafa-ef. Isaković. Od 01. decembra 2017. god. novi imam džemata Šehidske džamije je Salko-ef. Balkić.

Džamija je izgrađena na vakufskoj parceli od 700m2. Uz džamiju u vakuf džemata se ubraja i manji stan za mujezina (studenta) u prizemlju džamije, te mektebska učionica.

U džamiji se obavlja svih pet vakat namaza, džuma petkom, vikendom mektebska pouka, te po potrebi organizuju se časovi i radnim danima. Jednom mjesečno (prva nedjelja u mjesecu) u džematu se organizuje predavanje, a poslije i druženje džematlija. Petkom prije džume uči se dova za šehide Hrasnog brda, te predavanje iz Hadisa (Tumačenje knjige Vrtovi pobožnjaka od Imama Nevevija).

Vikendom poslije sabaha u džematu se organizuje halka Kur’ana za odrasle gdje džematlije imaju mogućnost da nauče pravilno učiti Kur’an.

U džematu se obilježava 08. juni – Dan odbrane Hrasnog brda.

Aktivnosti džemata se mogu pratiti putem facebook-a na profilu: Šehidska džamija Hrasno brdo.

Galerija slika

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn