Džemat Grivići

Naziv džamije/džemata:

Grivići

Ulica:


Godina izgradnje:


Imam:

Velid-ef. Dupovac

Broj domaćinstava/članova džemata:


Predsjednik Džematskog odbora/Mutevelija:


E-mail:


Imam džemata:

Velid-ef. Dupovac

Službeni naziv džemata: GRIVIĆI

Sljedeća sela pripadaju ovom džemaatu: Košćan, Drozgometva, Vrančići, Grivići i Dupovci

Džemat se nalazi zapadno od Sarajeva, na magistralnom putu M-17, Sarajevo – Mostar udaljen 16 km od Sarajeva.

Na lokaciji nekadašnje džamije koja se nalazila u Drozgometvi sada postoje stari nišani na zelenoj površini, a okolni prostor harema oko stare džamije je pretvoren u dvorište. Taj prostor gdje se nalazila stara džamija u narodu se i danas zove «harem».

Džemat ima džamiju koja je na sadašnju lokaciju «prenijeta» 1893. godine a njena izgradnja je završena 1904. godine.

Džamija je imala temeljitu rekonstrukciju 1937 godine. Tada je iz Sarajeva sa Pirinog brijega od džamije Prebjegulje prenesena kamena munara i ozidana  uz grivićku džamiju.

U Drugom svjetskom ratu džamija je devastirana, pa se čekalo desetak godina na njenu sanaciju. Sanacija je učinjena 1956/57. godine, a svečano je otvorena 22. septembra 1957. godine.

Džamija je u junu 1992. godine porušena od strane srbočetničkog agresora a ponovo je rekonstruisana i u funkciju stavljena 18. novembra 1999. godine kao vakuf  Raseme Abdel Mutalib Hakim za njenog rahmetli oca Abdel Mutalib Saliha posredstvom Visokog Saudijskog komiteta za pomoć Bosni i Hercegovini.

Sljedeći imami su bili angažovani u ovom džematu: Begović ef. Ahmed rodom iz Kućica – Grivića, Bećirović ef. Esed iz Paleža kod Kiseljaka, Agić ef. Mustafa iz sela Bukve kod Kreševa, Hadžić ef. Muharem iz Novog Sela kod Tešnja(oko 6 godina radio u ovom džematu van institucija Islamske zajednice)  Osmić ef. Nedžad iz Blječeve kod Bratunca i sadašnji imam Velid ef. Dupovac iz Grivića.

U ovom džematu je rođen Abdulah ef. Dervišavić profesor i direktor Gazi Husrevbegove medrese u Sarajevu. Ukopan je u haremu džamije u Grivićima.

U ovom džematu je rođen,  i bio nastanjen rahmetli Hajrudin ef. Dupovac. Bio je imam u Lokvama, poginuo na Golom Brdu – Igman na borbenoj liniji.

Vakufska imovina u džematu je: džamija, imamska kuća, pomoćni objekat uz džamiju, ostava,  gasulhana i abdesthana sa mokrim čvorom, mesdžid u Vrančićima, mesdžid u Drozgometvi, mesdžid na Koščanu, objekat u Dupovcima, gasulhana, sa jednom prostorijom  i mezarjima: na Košćanu, dva mezarja u Drozgometvi, dva mezarja u Vrančićima, mezarje u haremu džamije u Grivićima, mezarje u Kućicama i mezarje u Dupovcima.

U džamiji se redovno klanja svih pet dnevnih namaza i džuma namaz.

U džematu nema tekije ili nekog tradicionalnog dovišta, a od 2007. godine održava se tradicionalni mevlud povodom 21.06.1992. godine kada su agresori popalili ovaj džemat i poubijali 9 ljudi (mladića) iz ovog džemata.

U džamiji se vjerska pouka održava subotom i nedjeljom u punom radnom vrijemenu od 8 do 15 h  i utorkom (od 9 do 12 h) i četvrtkom (od 12 do 14 h).

Dio džemata, naselje „Kućice“ pripadao je džematu do početka 2019. godine, kada je jednostrano, bez saglasnosti džematskog odbora „Grivići“ovaj dio džemata proglašem samostalnim džematom „Kućice“ od strane Izvršnog odbora MIZ-a Sarajevo.

Mesdžid u Vrančićima      

U Vrančićima, dijelu džemata Grivići koji se nalazi na oko 2 kolimetra udaljenosti od džamije u Grivićima nalazi se mesdžid, čija gradnja je počela oko 2003. godine. Ovaj mesdžid je najvećim dijelom napravljen sredstvima donacija i ličnim prilozima džematlija. U sklopu mesdžida izgrađena je i gasulhana.

Valja napomenuti da je enterijer ovog mesdžida osmišljen izuzetno lijepo i sa puno ljubavi. Radovi su u završnoj fazi i uskoro bi trebalo ovaj prelijepi mesdžid i svečano otvoriti. Za sada je mesdžid aktivan samo uz Ramazan gdje se klanja teravih namaz.

Mesdžid na Košćanu      

Košćan se nalazi nekih pet kilometara od džamije u Grivićima sjeverozapadno od Hadžića i jedan je od manjih zaseoka ovog džemata. Nalazi sa na samom rubu opštine Hadžići i dio ovog zaseoka pripada općini Kiseljak.

Mesdžid u ovom dijelu džemata Grivići izgrađen je 1938. godine i služio je svojoj svrsi do 1992. godine i agresije na Bosnu i Hercegovinu. Košćan je u protekloj agresiji cijeli rat bio prva linija i kao strateški važna kota veoma često je bio na meti uraganskih četničkih napada. U artiljerijskom djelovanju je ovaj mesdžid dosta uništen i 1993. godine i zapaljen od četnika koji su na kratko uspjeli zauzeti ovu kotu. Obnova uništenog mesdžida pokrenuta je 2006. godine.Unutarnje opremanje je završeno pred Ramazan 2009.god i mesdžid je  stavljen u funkciju klanjanjem teravih namaza. Aktivnosti u mesdžidu samo uz ramazan

Mesdžid u Drozgometvi – Selimovići

Mesdžid u zaseoku Selimovići – Drozgometva je počet sa gradnjom 2006. godine. Gradi se najvećim dijelom sredstvima donacije. U sklopu mesdžida je predviđena i gasulhana.

Unutarnje opremanje je završeno pred Ramazan 2009.god i mesdžid je stavljen u funkciju klanjanjem teravih namaza. Aktivnosti u mesdžidu samo uz ramazan

Galerija slika

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn