Džemat Donji Velešići

Naziv džamije/džemata:

Donji Velešići

Ulica:

Hasana Bibera

Godina izgradnje:

2013

Imam:

Hafiz Hikmet-ef. Džanko

Broj domaćinstava/članova džemata:

1200 domaćinstava / 350 članova IZ

Predsjednik Džematskog odbora/Mutevelija:

E-mail:

Imam džemata:

Hafiz Hikmet-ef. Džanko

Džemat Donji Velešići pripada dijelom teritoriji Općine Centar, a dijelom Općini Novo Sarajevo. Broji oko 1200 domaćinstava, kojem  pripadaju sljedeće ulice: Muhameda-ef. Pandže, Hasana Bibera, Ćamila Sijarića, Isaka Samokovlije i dio Jukićeve.

Džemat je nastao u toku rata 1994. godine. Džamija se nalazi u blizini fabrike Bosnalijek. Na ovom mjestu je nekad bila samoposluga, a vrijedne džematlije su je preuredile u džamiju u kojoj se sve do 2013. godine obavljalo pet dnevnih namaza, džuma, vjerska pouka i ostale vjerske aktivnosti.

2013. godine u ulici Hasana Bibera u Donjim Velešićima svečano je otvorena novoizgrađena džamija. Nakon simboličkog otključavanja vrata i obavljanja džuma-namaza, džamija je zvanično data na upotrebu vjernicima. Sredstva za izgradnju ovog objekta je kao vakuf donirao Husejn Rašid Al Gajs iz Kuvajta, u ime svojih roditelja Rašida Husejna al Gajsa i Afrah Muhameda Al’Usfura po čijim imenima se zove nova džamija, dok su dio sredstava sakupili vjernici sa ovog područja. Izgradnja džamije je trajala tokom 2012. i 2013. godine i realizirana je u saradnji sa organizacijama Most povjerenja i Ihja al Turas al Islami iz Kuvajta.

Imam u džematu bio je Murat-ef. Kanlić od 1996. do 2008. godine a trenutno je imam hafiz Hikmet-ef. Džanko. U džematu ima oko 350 članova IZ-e.

Galerija slika

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn