Search
Close this search box.

Džemat Doglodi

Naziv džamije/džemata:

Doglodi

Ulica:

Blatuša 43

Godina izgradnje:

2010

Imam:

Armin-ef. Jusupović

Broj domaćinstava/članova džemata:

1500 domaćinstava/ 480 članova

Predsjednik Džematskog odbora/Mutevelija:

Mehmed Ahmedspahić

E-mail:

arminjusupovic@medzlis-sarajevo.ba

Imam džemata:

Armin-ef. Jusupović

Džemat Doglodi je jedan od novijih sarajevskih džemata, koji graniči sa džematima Bačića Polje, Otes i Bojnik. Lociran je na putu Stup-Bojnik (Butile) i broji nešto više od 1500 domaćinstava. U predhodnom periodu djelovao je u sastavu džemata Otes.

Dana 17. oktobra 2008. godine postavljen je kamen temeljac za izgradnju džamije u Doglodima. Nakon 8 mjeseci, tačnije dana 24. juna 2009. godine, uoči mubarek noći Lejletu-l-regaib, svečanim programom džamija u Doglodima biva stavljena u funkciju, što donosi veliku radost i veselje u naselje Doglodi. Džamija u Doglodima još je u izgradnji. Molitveni dio, abdesthane i mektebska učionica su opremljeni.

Trećeg dana bajrama (22. septembra 2009. godine) započela je izgradnja munare a izgrađena je i vakufska kuća. U džematu se obavljaju beš-vakat namazi (pet dnevnih namaza), bajrami i džuma-namaz. Mektebska pouka se održava dva dana u sedmici (subota i nedjelja). Imam, hatib i muallim je Armin-ef. Jusupović. Prva teravija i bajram namaz klanjani su 2009. godine, što džematlije džemata Doglodi smatraju velikim uspjehom.

Džematlije ovog džemata su uglavnom muhadžiri iz Istočne i drugih dijelova Bosne i Hercegovine.

Galerija slika

Facebook
Twitter
LinkedIn