Search
Close this search box.

Džemat Carina

Naziv džamije/džemata:

Carina na Vratniku

Ulica:

Carina br. 8

Godina izgradnje:

1515

Imam:

Šerif-ef. Delić

Broj domaćinstava/članova džemata:

-

Predsjednik Džematskog odbora/Mutevelija:

Ismet Huseinović

E-mail:

serifdelic@medzlis-sarajevo.ba

Imam džemata:

Šerif-ef. Delić

Puno ime džamije “Carina” je Kasap zade Hadži Ibrahimova džamija na Carini. Napravljena je davne 1515-16. godine. Džamija Carina prostorno je najveća vratnička džamija, unutrašnjih dimenzija 9,0 x 10,90 m. Ima kameni minaret. Posjeduje Divanhanu sa kuhinjom, zasebne abdesthane za muskarce i žene, te mnoge druge manje prostorije za različite aktivnosti.

Četverovodni krov pokriven je crijepom. Jedinstveno lijep drveni trijem ima originalne dekoracije. Mihrab je ukrašen vrlo lijepim stalaktitima, dok su natprozornici ukrašeni orijentalnim motivima. Harem džamije zasigurno ne ostavlja nikoga ravnodušnim. Ljepota stare arhitekture i kamenom popločanog ulaza u harem džamije, cvijeća i prirodne ograde njene džematlije i posjetioce privlači na ponovni dolazak.

Uz džamiju se nalazi vakufska tj. imamska kuća i staro mezarje: najstariji datirani nišan je iz 1803. godine. Sa desne strane ispred džamije nalazi se kameni šadrvan. Dvorište je ograđeno kamenim zidom na kojem su vrlo lijepa drvena vrata. Veliki alimi i imami su bili u službi ove džamije i njenih vrijednih džematlija u proteklim stoljećima

1817. godine Hatidža, kći Mustafina, iz Kasap-zade mahale zavještala je svoju kuću i bašču imamu ove džamije. Danas u džamiji “Carina” imamsku dužnost obavlja Šerif-ef. Delić (profesor islamske teologije), a mualima u ovom džematu je Dženana Delić (supruga Šerif-ef.).

U džamiji se obavlja pet vakata namaza, džuma namaz, subotom i nedjeljom se održava mektebska nastava, četvrtkom tradicionalni zikr, poslije zikra druženje u divanhani za starije džematlije i omladinu, dva puta u sedmici održavaju se časovi sufare i Kur’ana za odrasle. Omladina našeg džemata posebno je aktivna i svakodnevno su prisutni u džamiji.

Galerija slika

Facebook
Twitter
LinkedIn