Džemat Bakarevac

Naziv džamije/džemata:

Bakarevac

Ulica:

Ruđera Boškovića 22

Godina izgradnje:

2000

Imam:

Muhamed-ef. Šarić

Broj domaćinstava/članova džemata:

800 domaćinstava / 300 članova IZ

Predsjednik Džematskog odbora/Mutevelija:

Enver Čiča

E-mail:

Imam džemata:

Muhamed-ef. Šarić

Džemat Bakarevac se nalazi na granici općina Centar i Novo Sarajevo. Džamija se nalazi  iznad željezničke stanice. To je potkupolna džamija, pokrivena bakrom, i tri potkupole iznad ulaza po uzoru na Begovu i Ali-pašinu džamiju. Dimenzije centralnog dijela su 12x12m. Pripada osmanskom stilu gradnje džamija. 

Džemat je formiran u toku agresije na BiH. Izgradnja džamije počinje 1996. godine a završena je 2000. godine, ali nije još zvanično otvorena. Prvi imam u džematu bio je Selim-ef. Kalafat u honorarnom statusu, a od 2000. g. imamsko, muallimsku i hatibsku dužnost preuzima Muhamed-ef. Šarić, koji i sada obavlja ovu dužnost.

U haremu džamije nalazi se šadrvan koji je vakuf  džematlijke ovog džemata, kao hair za svoga rahmetli muža. Džamija ima abdesthanu, šadrvan i dvorište, te 750 metara kvadratnih zemljišta računajući i onaj dio na kojem je izgrađena džamija, a sve je ograđeno zidom od sedre.

U džamiji se obavlja svih pet vakata namaza, džuma, bajram namazi i izvodi vjerska pouka. Tradicionalno se i u ovom džematu 16. maja obilježava Pofalička bitka.

Galerija slika

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn