Search
Close this search box.

Džemat Bačićko Polje Stup

Naziv džamije/džemata:

Bačićko Polje Stup

Ulica:

Hifzi Bjelevca bb

Godina izgradnje:

2013

Imam:

hafiz Abdusamed-ef. Podojak

Broj domaćinstava/članova džemata:


Predsjednik Džematskog odbora/Mutevelija:


E-mail:

abdusamedpodojak@medzlis-sarajevo.ba

Imam džemata:

hafiz Abdusamed-ef. Podojak

Džemat Bačićko Polje Stup postoji od 2003. godine. Džamija Omer ibn el-Hattab napravljena je i proklanjana 2013. godine. Prvobitno džemat Bačićko Polje Stup je bio smješten u poslovnom prostoru u blizini današnje džamije, koji je korišten kao mesdžid. Iz tog mesdžida je i počela inicijativa gradnje džamije, koja je uz brojne donatore i vakife, uspješno sagrađena 2013. godine.  

Džamija je veoma karakterističnog i specifičnog izgleda. Izvana džamija zadivljuje svojim velikim zlatnim kubbetom, koje podsjeća na kubbetu-s-sahra u Jerusalemu. Iznutra džamija je specifična po prelijepom drvenom mihrabu i minberu, koji su ukrašeni raznim motivima islamske umjetnosti. Također i zidovi kupole džamije iznutra su ukrašeni kur’anskim ajetima, koji su ispisani specifičnom i veoma zanimljivom kaligrafijom.

Džamija posjeduje i mnogo dodatnih unutrašnjih prostora, kao što je velika učionica za mekteb, divanhana, kuhinja, imamska kancelarija, mujezinska soba, abdesthane i blagajna. Džamija također posjeduje veliki parking, sa preko šesnaest parking mjesta, što uveliko olakšava džematlijama ovog džamata.

Vanjski radovi se privode kraju, od čega je ostalo da se napravi šadrvan u haremu džamije, i vanjsko uređenje harema džamije, nakon čega se očekuje i svečano otvorenje džamije Omer ibn el-Hattab.

Džemat je osim u vjerskom smislu angažovan i na unaprjeđenju zajednice i organizaciji različitih korisnih društvenih aktivnosti. Na inicijativu džematlija otvoren je i islamski vrtić u neposrednoj blizini džamije.

Dosadašnji imami ovog džemata su bili: Mubin-ef. Neimarlija i hfz. dr. Sejad-ef. Mekić. Trenutni imam, hatib i muallim džamije Omer ibn el-Hattab je hafiz Abdussamed-ef. Podojak.

Rad džemata Bačičko Polje Stup možete pratiti putem Facebook stranice na sljedećem linku: 
https://www.facebook.com/DzematBacickoPoljeStup/  

Galerija slika

Facebook
Twitter
LinkedIn