Search
Close this search box.

Džemat Aneks

Naziv džamije/džemata:

Aneks

Ulica:

Vrbovska 72

Godina izgradnje:


Imam:

Asim-ef. Hubijar

Broj domaćinstava/članova džemata:


Predsjednik Džematskog odbora/Mutevelija:


E-mail:

asimhubijar@medzlis-sarajevo.ba

Imam džemata:

Asim-ef. Hubijar

Džemat «Aneks» se nalazi na lijevoj obali Miljacke, na padinskom dijelu sarajevske općine Novi Grad. Broji oko 1000 domaćinstava.

Džemat je formiran ramazana 1966.g., a 1968. počela se izvoditi vjerska pouka. Do izgradnje mesdžida 1994. sve vjerske aktivnosti u ovom džematu obavljale su se u privatnim kućama. Godine 1971. kupljena je lokacija za džamiju, udareni temelji i započeta gradnja objekta. Međutim, opštinska inspekcija je obustavila radove i porušila što je do tada bilo sagrađeno. 1988. godine kupljena je manja bosanska kuća koja je odmah osposobljena za vjersku pouku i obavljanje vaktova, da bi se na njenim temeljima avgusta 1991. godine počelo sa gradnjom mesdžida. Agresija na BiH prekinula je radove do marta 1994. kada su nastavljeni i završeni vanjski i unutrašnji radovi, čime je mesdžid stavljen u funkciju. Munara je sagrađena 1999.g.

Dosadašnji imami, hatibi i muallimi u džematu su bili: Ahmed ef. Cerić, Osman ef. Đogić, Suljo ef. Ćerimović, Safet ef. Hadžić, Abdulah ef. Polovina i Asim ef. Hubjar. Uz džamiju se nalazi lokacija za imamsku kuću. Vakif Izet Hadžihasanović je sagradio šadrvan uz džamiju.

U džamiji se obavljaju pet vakata namaza, džuma, bajrami i uče djeca.

Galerija slika

Facebook
Twitter
LinkedIn