Search
Close this search box.

Džemat Alipašino C-faza

Naziv džamije/džemata:

Alipašino C-faza

Ulica:

Bosanska

Godina izgradnje:

2019

Imam:

Muhamed-ef. Tvrtković

Broj domaćinstava/članova džemata:

6453

Predsjednik Džematskog odbora/Mutevelija:

Namik Hajdarević

E-mail:

muhamedtvrtkovic@medzlis-sarajevo.ba

Imam džemata:

Muhamed-ef. Tvrtković

Džemat “C-faza“ Alipašino polje osnovan je krajem 1992. godine, tačnije 21. decembra 1992. godine na inicijativu Bošnjaka Muslimana, građana-džematlija.

Muslimani Alipašinog polja “C-faze“ organizovali su se kao džemat u saradnji sa  Medžlisom islamske zajednice Sarajevo, i tako postaju prvi organizirani džemat na području Ali-pašinog Polja, to jest, urbanog dijela općine Novi Grad.

Ubrzo ovaj džemat od struktura općine Novi Grad, tačnije od opštinskog Sekretarijata za privredu, dobiva na korištenje jedan prostor, koji je vlasništvo privrednog subjekta “Bjelopoljka“ iz Crne Gore, i to privremeno, do izgradnje planirane džamije. Kamen temeljac našoj džamiji postavljen je 6. septembra 1998. godine.

Na lokalitetu južnog dijela “C-faze“ Alipašinog polja, koji se nalazi u produžetku ulice Trg nezavisnosti a između ulice Bosanska i trolejbuske saobraćajnice, izvršene su pripreme, sačinjena projektna dokumentacija, dobivena građevinska dozvola i započeta izgradnja džamije.

Od osnivanja džemata pa do danas redovno se obavljaju pet vakti namaza, kao džuma namaz, te Bajram-namazi, teravih-namaz, mukabele, predavanja itd. Džemat trenutno broji preko 200 članova.

Galerija slika

Facebook
Twitter
LinkedIn