Search
Close this search box.

Džemat Alipašine džamije

Naziv džamije/džemata:

Alipašina džamija

Ulica:

Šehidska 32

Godina izgradnje:

1559

Imam:

mr. Muhamed-ef. Hafizović

Broj domaćinstava/članova džemata:


Predsjednik Džematskog odbora/Mutevelija:


E-mail:

muhamedhafizovic@medzlis-sarajevo.ba

Imam džemata:

mr. Muhamed-ef. Hafizović

Džemat Alipašine džamije smješten je na podrućju općine Centar (do zgrade Predsjedništva BiH). Džamija ju je sagradio Hadim Ali-paša, budimski begler-beg 1560.-1561. godine u vrijeme kada je upravljao Bosanskim pašalukom. Mnogi historičari umjetnosti s pravom je ubrajaju medju najljepše kupolaste džamije na našim prostorima.
Džamija je izgrađena u klasičnom istanbulskom stilu. Kupola pokriva prostor za namaz, a tri kupolice trijem. Zbog svojih plemenitih proporcija stoji u vrhu ljestvice svih izgrađenih potkupolnih džamija kod nas.
U haremu džamije nalaze se mali šadrvan i dva turbeta: Avde Sumbula i Behdžeta Mutevelića. U toku i nakon agresije na BiH u ovom haremu ukopani su borci sa različitim vojnim činovima i neki istaknuti intelektualci.Džamija je u toku agresije 1992.-1995. godine pretrpjela znatna oštećenja koja su sanirana 1996. i 2003. godine.U džamiji se klanja svih pet dnevnih namaza, džuma i bajrami. Nema mektebske nastave.
Dosadašnji imami bili su: Nurif ef. Herić, Izet Čatić, hfz. Muhamed Čajlaković, Nezim ef. Halilović i Sulejman ef. Bugari, mr. Meho ef. Šljivo dok je trenutni imam i hatib mr. Muhamed-ef. Hafizović. 

Galerija slika

Facebook
Twitter
LinkedIn