Search
Close this search box.

Džemat Vogošća: Predavanje za žene “Poruke sure Jasin”

U džematu Vogošća 05.01.2019. godine nakon jacija-namaza, ispred Sektora za brak i porodicu džemata Vogošća, hfz. Hajra Imamović-Zulum održala je predavanje za žene.

U džematu Vogošća 05.01.2019. godine nakon jacija-namaza, ispred Sektora za brak i porodicu džemata Vogošća, hfz. Hajra Imamović-Zulum održala je predavanje za žene. Jako poučno i korisno izlaganje na temu “Poruke sure Jasin” predstavila je hafiza Hajra i podsjetila na brojne poruke prvih  nekoliko stranica sure Jasin. Neke od njih su: objava kur’anskih harfova na početku sura je da bi se privukla pažnja onih koji ga čitaju i da bi se ukazala veličina, mu’džiza Kur’ana u počecima tajanstvenim harfovima u smislu alfabeta arapskog jezika i izazova time svima onima  koji ne vjeruju u njega, da pokušaju da načine slično njemu.

Kur’an je objavljen da opominje onoga koji je živ i čije srce je živo pa slijedi Kur’an i boji se Milostivog i onda kada je sam i kada ga drugi, osim Milostivog, ne vide. Nespominjanje imena nekih mjesta i osoba u Kur’anu krije poruku, kako je istaknula hfz. Hajra, da je opće značenje za svakog vjernika koji želi da se potrudi i zasluži Allahovu, dž.š., milost.

Krajnje inspirativan način ponavljanja izloženih poruka upriličeno je pitanjima na koje su prisutne džematlijke odgovarale i dobile skromne hedije. Za to vrijeme naši mališani su učestvovali u radionici koju su ovaj put za njih pripremile prof. Maksida Agić-Skrobo i Zumra Selimović.

Predavanju su prisustvovale brojne džematlijke koje su na kraju predavanja upriličile tradicionalni muhabet uz kahvu i kolače. Nadamo se da će ovakav vid edukativnih druženja u džematu potaknuti i mnoge druge da se odazovu i učestvuju u džematskim aktivnostima.

Zahvalni smo prije svega Allahu, dž.š., na ovoj ogromnoj blagodati druženja u Njegovoj kući,  a potom Musliji ef. Čelikoviću na pruženoj mogućnosti, i na kraju svima koji su zaslužni za ovo naše okupljanje.  Molimo Allaha Milostivog da nam ovo potraje dugo vremena.

Priredila: prof. Zlata Hasić-Karaga

Facebook
Twitter