Džemat Teftedarin do: Zijaret kraljevskom gradu Jajce

U subotu, 05.10.2019. god., u organizaciji ženskog aktivizma u džematu Teftedarin do realizovana je edukativna ekskurzija kraljevskom gradu Jajcu, gdje je učešča uzelo trideset aktivistkinja, zajedno sa muallimom Sumejom Sultanović. Na putu prema Jajcu, aktivistkinje su posjetile vezirski Travnik gdje su se odmorile uz žubor plave vode i ljepoti Elči Ibrahim-pašine medrese.

Prva destinacija u Jajcu koju su posjetile, bio je predivni vodopad, koji je svojom ljepotom i gracioznošću, potvrdio izvanredno prirodno blago. Osvježenje i odmor, aktiviskinje su ostvarile u kompleksu harema džamije Esme sultanije, gdje su nakon klanjanja podne-namaza, upoznate o historijskim činjenicama ove džamije, koja nosi ime po ženi, što je vrlo rijetka pojava. Sultanija Esma ostavila je historijski trag, koji će vječno svjedočiti hadisu Allahovog Poslanika a.s. koji kaže: „Liječite svoje bolesne sadakom“.

Nakon duhovne pauze, aktiviskinje su posjetile Katakombe – podzemnu crkvu, koja je  izdubljena u živoj stijeni, a nalog da se iskleše, dao je Hrvoje Vukčić Hrvantinić, krajem 14. i početkom 15. stoljeća. Nakon posjete katakombama, aktivistkinje su posjetile Tvrđavu u Jajcu, koja se nalazi u sklopu srednjovjekovnog kompleksa grada Jajca, na samom vrhu brda, iznad Plive i Vrbasa. Čist zrak, zelenilo, mir i plavo nebo je ono sa čime su aktivistkinje bile oduševljene.

Posebno zadovoljstvo je bila posjeta Plivskom jezeru, voziti se brodicama i uživati u ljepotama 20 vodenica koje su izgrađene na sedrenoj pregradi između Velikog i Malog plivskog jezera, gdje su stoljećima ljudi iz okolnih sela na konjima donosili pune vreće žita i pšenice, koju su mljeli u vodenicama, a kući odlazili sa brašnom.

Čestite aktivistkinje našeg džemata su zahvaljujući ovom putovanju imale priliku da uživaju u ljepotama naše zemlje, posljednjem zelenilu trave, zlatnožutim bojama jeseni i žuboru vode ispijale bosansku kahvu uz slasne gurabije, koje su mahsuz pripremile za ovu priliku.

Muallima Sumeja Sultanović

Facebook
Twitter