Search
Close this search box.

Džemat Stupsko Brdo: Dvodnevno druženje sa mladima iz Livna i Prijedora

Džemat Stupsko brdo je proteklog vikenda bio domaćin članovima Mreže mladih medžlisa Prijedor i Livno.

– Prepoznavajući višestruki značaj ideje o organizaciji okupljanja i posjete članova Mreže mladih s područja Bosne i Hercegovine gdje su Bošnjaci muslimani manjina, odlučili smo iskoristiti svoje mogućnosti i resurse, te ovog puta uputiti poziv imamima i mladima iz Livna i Prijedora na dvodnevno druženje u glavnom gradu i našem džematu. Zahvaljujući našoj saradnji sa sarajevskim uredom Svjetske asocijacije muslimanske omladine – WAMY bili smo u mogućnosti na lakši i praktičniji način organizovati ovakav vid posjete – istakao je imam džemata Haris-ef. Šerifović.

Naglasio je da je cilj ovakvih aktivnosti osnaživanje veza između džemata i medžlisa na nivou cijele Islamske zajednice, te pružanje podrške imamima i mladima u njihovom radu i aktivnostima na nivou Mreže mladih.

Time se, kako je pojasnio efendija Šerifović, stvara platforma za međusobno upoznavanje mladih, razmjenu iskustava, planiranje drugih zajedničkih aktivnosti, te pronalaženje načina za podršku mladima i drugim generacijama u mjestima gdje su Bošnjac manjina. 

Tokom vikenda mladi su zajedno sa svojim domaćinima posjetili mezar prvog predsjednika Predsjedništva Republike Bosne i Hercegovine Alije Izetbegovića. Nakon proučene sure Jasin, održan je čas o liku i djelu rahmetli Izetbegovića. 

Potom je uslijedila posjeta Centru za mlade Medžlisa Sarajevo, gdje ih je dočekao pomoćnik glavnog imama Medžlisa Miralem-ef. Babajić i upoznao sa radom i aktivnostima novootvorenog Centra.

Druženje mladih je nastavljeno u džematu uz razmjenu iskustava iz ova tri medžlisa i prigodnim predavanjem imama džemata Butmir Salko-ef. Balkića.

Domaćinima i gostima su se ovom prilikom pridružili i članovi Mreže mladih iz džemata Butmir i Centralne džamije Ilidža na čelu s koordinatoricom Medinom Hadžić.

O iskustvu imamskog rada i života u Livnu i Prijedoru s mladima su razgovarali Sadmir-ef. Mustafić, imam džemata Hadži Ahmeta Dukatara u Livnu i Arnes-ef. Mehanović, koordinator Mreže mladih Medžlisa Prijedor.

– Jedno jako lijepo iskustvo koje će mi zasigurno ostati u dugom sjećanju. Upoznao sam osobe s kojima kanim ostati u kontaktu u budućnosti. Smatram da bi se ovakva druženja trebala češće organizovati. Kako smo se mi omladinci iz Bosanskog Novog, Prijedora i Livna na ovaj način zbližili, tako se može upoznati i zbližiti jako puno omladine i iz drugih gradova naše lijepe domovine, Bosne i Hercegovine. To i jeste Mreža mladih čiji je osnovni cilj umrežavanje omladine – naveo je Tarik Burzić, jedan od aktivista.

Bilo je veoma primijetno koliko su omladinci bili sretni, te koliko su se povezali i družili međusobno.

– Ovaj kamp je definitivno povezao omladinu iz Livna i Prijedora. Drago nam je što smo imali šansu da podijelimo iskustva i steknemo nova poznanstva. Velika je blagodat imati kampove kao što je ovaj jer su šanse da se Mreže mladih bolje povežu bez njih male. Nadamo se još boljem povezivanju Mreža mladih i još mnogim novim poznanstvima – navodi Lejla Jahjefendić iz Livna.

Ističući važnim ovakav vid aktivnosti, imami i koordinatori Mreže mladih razgovarali su i o mogućnostima uzvratne posjete medžlisima u Livnu i Prijedoru.

(Preporod.info)

Facebook
Twitter