Džemat Stari Ilijaš: Održana Večer Kur’ana, mevluda i ilahija

Veliki jubilej obilježavanja 120 godina džemata i 20. godišnjice otvaranja obnovljene džamije u Starom Ilijašu počeo je u četvrtak nakon akšam namaza u prelijepom ambijentu harema uz svjetlost kandilja sa munara, žubor vode fontane i nastup izuzetnih učača Kur’ana, kao i izvođača mevluda, ilahija i kasida.

Prisutnima se na početku ove trodnevne manifestacije pod nazivom “Moj džemat, moja pripadnost”, kojoj je cilj podsjećanje na važnost tradicije, opstojnost islama na našim prostorima i duhovno napajanje vjernika, obratio imam džemata Stari Ilijaš Amel ef. Muminović kazavši da je posebna čast obilježavati ove velike datume.

Posebno je zadovoljstvo što na 120. godišnjicu naše džamije, koja je prošla i pretrpjela dva svjetska rata, posljednju agresiju na našu domovinu kada je porušena, obilježavamo i 20. godišnjicu njene obnove. Godišnjicu njenog ljepšeg, grandioznijeg i boljeg izdanja, svjetlosti koja  zrači sam ulaz u naš grad i koja krasi ovaj naš prostor, naveo je, između ostalog, Amel efendija zahvalivši svima iz prošlih i sadašnjih generacija koji su desetljećima pomagali džemat i džamiju.

Predavač je bio glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Sarajevo Abdulgafar ef. Velić, koji je u svom obraćanju naglasio da je izuzetno važno prisjetiti se vremena prije 120 godina, kada su muslimani mahom selili iz tadašnje Austro-Ugarske i činili hidžru u islamske države, prvenstveno Tursku, u jednom Starom Ilijašu donesena odluka ne samo da neće seliti, nego da će graditi džamiju, što govori o velikim ljudima toga vremena i nas danas uči o važnosti čuvanja tradicije.

Naša tradicija bosanskih muslimana je potpuno čista tradicija, islamska tradicija. Način na koji mi prakticiramo vjeru potpuno je čist, bez ikakve ideologije i nacionalizma, način na koji naše nane i dede prakticiraju vjeru potpuno je čist, a mi smo primjer i u muslimanskom svijetu čuvanja tradicije, a bili smo najudaljenija pokrajina. Bilo je za očekivati da se tu pojavi neko zastranjenje koje nije ispravno, ali to se nikada nije desilo zato što je u Bosni uvijek bilo velikih alima, dobre uleme koja je sve te opasnosti na vrijeme uklanjala. Zato je važno da čuvamo našu tradiciju, običaje, mevlude, zikrove, mektebe, naše medrese, poštujemo šehitluke, ovdje su i širom Bosne kaburovi velikih ljudi vakifa, gazija, alima. Važno je da čuvamo džemat, saf i zajedništvo, poručio je Velić.

U nastavku programa, brojni prisutni vjernici, mogli su uživati u učenju Kur’ana, mevluda, ilahija i kasida, koje su priredili izvođači: Hor Preporod Ilijaš, hafiz Nijaz Aganhodžić, Ibrahim Bilčević, Abdusamed Šljivar, Faris Berbić, Hikmet Hadžiabdić, a na samom kraju nastupio je i Eldin Huseinbegović.

Program se nastavlja i danas sa džuma-namazom na kojem će hatib biti Rukovodilac Službe za vjeru i obrazovanje Muftijstva sarajevskog dr. Ahmed-ef. Purdić. U 18 sati počinje Svečana akademija na kojoj se očekuje prisustvo i obraćanje zamjenika reisu-l-uleme dr. Enes-ef. Ljevakovića, glavnog imama MIZ Sarajevo Abdulgafar-ef. Velića, te načelnika Općine Ilijaš g. Akifa Fazlića. Svojim učešćem program će ukrasiti Armin Muzaferija i Hor MIZ Sarajevo.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter