Search
Close this search box.

Džemat Soukbunar: Mr. Meho-ef. Šljivo održao hutbu

U petak, 17. decembra 2021. godine, Šef odjela za hatabet, vaz i iršad pri Upravi za vjerske poslove Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini mr. Meho ef. Šljivo je održao hutbu u džematu Soukbunar.

U svojoj hutbi je kazivao o članstvu u Islamskoj zajednici. Pred kraj kalendarske godine musliman svodi račune za proteklu godinu. Sagledava i procjenjuje sve ono što je u proteklom periodu uradio i u okviru vlastitih mogućnosti pokušava procijeniti izazove budućnosti. Iako nije gospodar vlastite sudbine, nijedan musliman u budućnost ne ide nepripremljeno iracionalno i naslijepo. Nepoznavanje budućnosti nije isto što i neplaniranje budućnosti.

U 18. ajetu sure Hašr Svemilosni Allah, džellešanuhu, upozorava: „O vi koji vjerujete, bojte se Allaha i neka svako od vas pogleda šta je za sutra pripremio. I Allaha se bojte! Allah je, doista, obaviješten o onome što radite!“
U planovima za narednu godinu neka se pred svima nama nađe jedna važna obaveza kojom ćemo iskazati vlastitu odgovornost i brigu za zajednicu muslimana.
Planirajmo da obnovimo i nastavimo svoje članstvo u Islamskoj zajednici. Kada kažemo da obnovimo i nastavimo svoje članstvo u Islamskoj zajednici, time pretpostavljamo da se za svakog punoljetnog muslimana i muslimanku aktivno članstvo u Islamskoj zajednici podrazumijeva.

Facebook
Twitter