Search
Close this search box.

Džemat Sokolović Kolonija: Mevludom i zikrom će se obilježiti godišnjica otvorenja džamije

Mevludi su dio naše bošnjačke tradicije. Izvode se različitim povodima. Mjesta su za okupljanje vjerničkih srca, slavljenje Allaha, dž.š. i salavatima prisjećanje na poslanika Muhameda, a.s.

Džemat Sokolović Kolonija od otvorenja svoje dvije džamije, Centralne i Ali-bega Budnje mevludom obilježava godišnjice njihovog rada i djelovanja. Tako će biti i ove godine. Pridržavajući se uputa za okupljanje u uvjetima pandemije ovaj džemat organizira izvođenje mevluda u Centralnoj džamiji Sokolović Kolonija u nedjelju 27.09. 2020. godine poslije podne namaza. I ovaj put će izvođači mevluda biti sarajevski hafizi i poznati izvođači mevluda a prigodnim vazu-nasihatom obratit će se glavni imam Medžlisa IZ-e Sarajevo dr. Abdulgafar-ef. Velić.

Epidemija nije razlog da prekidamo naše višegodišnje tradiciju i praksu. Uz potrebno prillagođavanje i u ovim teškim trenucima kroz izvođenje mevludi-šerifa i drugih sadržaja čuvamo svježinu vjerničkih srca i iskazujemo zahvalnost Gospodaru svjetova, sjećajući se i kao uzora slijedeći Njegovog miljenika Muhameda, a.s.

O. Lavić

Facebook
Twitter