Džemat Šehadet: Svečani program i malonogometni turnir povodom obilježavanja desetogodišnjice izgradnje džamije

U haremu džamije Šehadet povodom obilježavanja deset godina od izgradnje upriličen je prigodan program u kojem su učestvovali hor Medžlisa Islamske zajednice Sarajevo, hor hazreti Hamza i Mustafa ef. Isaković.

Nakon intoniranja državne himne Bosne i Hercegovine, uvodno ašere proučio je Ibrahim Bilčević nakon čega je mjesni imam Ahmed ef. Spahić poselamio prisutne, izrazio dobrodošlicu, te ukazao na značaj i ispravno razumijevanje kur’anske poruke onoga naroda koji se odluči u svome naselju izgraditi džamiju.

Prilikom obraćanja, Ahmed ef. je zahvalio svima onima koji su na bilo koji način doprinijeli da džamija Šehadet bude izgrađena, te onima koji punu deceniju na različite načine doprinose da ona bude funkcionalna, vitalna, čista i uredna.

Nakon ilahija koje su proučili Mirza Ganić i hor hazreti Hamza, Mustafa ef. Isaković je proučio ilahiju Devet heroja koja je pobudila posebne emocije kod svih prisutnih, budući da ilahija govori o najvećim sinovima Bosne i Hercegovine, a jedan od njih devet iz teksta ilahije je upravo iz džemata Šehadet, rahmetli Safet Hadžić.

Predstavnik građevinskog odbora, mr. Nezir Hadžić, sin Safeta Hadžića, podsjetio je kako je tekla izgradnja džamije od same ideje do njene realizacije. Zatim, aktuelni predsjednik džematskog odbora Bećir Suljević je upoznao prisutne sa aktivnostima i radovima u protekle tri godine izdvojivši deset velikih projekata koji su završeni, te predstavio dio planova za buduće djelovanje.

Prigodnim predavanjem se obratio glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Sarajevo, dr. Abdulgafar ef. Velić koji je podsjetio na 18. ajet sure Et-Tewbe, u kojem Uzvišeni Allah kaže: “Božije kuće grade i održavaju oni koji u Allaha i u onaj svijet vjeruju i koji namaz obavljaju i zekat daju i koji se nikoga osim Allaha ne boje oni su, nadati se, na pravom putu.“

Govoreći o počastima onih koji grade džamije, dr. Velić je citirao hadis Poslanika, a.s., koji je rekao da „onaj ko bude sagradio džamiju na dunjaluku, Allah će mu istu sagraditi u Džennetu“.

Podsjetio je da su Bošnjaci narod koji su podizali džamije u teškim vremenima, aludirajući na vrijeme komunističkog režima Titove Jugoslavije, kada su Bošnjaci-vizionari bili proganjani zbog namjere da pokrenu izgradnju džamije u svome mjestu. Dr. Velić je završio svoje obraćanje riječima da bez političke slobode nema ni vjerske slobode.

Na kraju programa završno ašere proučio je Mirza Ganić, a vrlo sadržajnu dovu na bosanskom jeziku pomoćnik glavnog imama, hafiz mr. Ammar ef. Bašić.

Desetogodišnjica džemata obilježena i sportskim igrama

Dan poslije, 24. juna u okviru istog programa održan je 1. malonogometni turnir za dječake uzrasta osnovne škole na sportskom terenu u ulici Rasima Turkušića u večernjim satima.

Prema informacija dostupnim na facebook stranici ovog džemata, ovo su rezultati turnira:

1. mjesto – FK MOJMILO

2. mjesto – BEGIX

3. mjesto – BOSANSKA DŽAMIJA

Turnir za seniore se igrao 25. i 26. juna u večernjim satima, proplasirane ekipe su:

1. mjesto – GAUČOSI

2. mjesto – STONE

3. mjesto – FK REKREATIVO

Ovogodišnji turnir “Mojmilo 2022.” je održan u organizaciji džemata Šehadet i uz podršku općine Novi Grad, budući da je turnir uvršten u manifestaciju “Novogradski dani 2022.”

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter