Search
Close this search box.

Džemat Šanac: Promocija djela “Badžije – pobožne muslimanke”

U subotu 26. maja tekuće 2018. godine / 11. ramazana 1439. H. g. u džematu Šanac je u okviru Plana ramazanskih aktivnosti upriličena promocija djela “Badžije – pobožne muslimanke” autorice h. Sabine Voloder-Strinić.

Prije teravih-namaza gost našeg džemata je bio i uvaženi šejh Luan Strinić koji je predvodio zikr, nakon čega je klanjao i jaciju-namaz.

Nakon teravih-namaza imam džemata Edin ef. Spahić je iskazao dobrodošlicu gostima, te je najavio samu autoricu h. Sabinu Voloder-Strinić koja je prisutnim džematlijama i džematlijkama predstavila vrijedan istraživački rad koji je rezultirao ovim djelom.

– Jezik ove knjige je isti onakav kakve su žene o kojima pišem, jednostavan, pitak, jezik prilagođen za svakog čitaoca. Pišem o hazreti Amini, hazreti Hatidži, hazreti Fatimi, o ženama čiji je iman, vjera nemjerljiv, ženama koje su dan i noć provodile u ibadetu. Postavlja se pitanje gdje smo mi u svemu tome, kako bi se mi ponijele u određenim situacijama. Osim historijskog aspekta, moralni, odgojni dio predstavlja posebne vrijednote ove knjige – kazala je Voloder-Strinić, istaknuvši kako je ovo knjiga, koja je pisana sa mnogo sabura, entuzijazma i ljubavi.

– Željela sam da kroz pisanu formu odam poseban značaj ovim ženama čija će imena, životi, rad i trud ostati na ovakav način zabilježeni i upamćeni. To su žene koje su pored toga što su bile kćerke, supruge i majke, bile uzorne u mjestima gdje su živjele, isticale se po svom ahlaku (moral, lijepo ponašanje), mudrosti, znanju i spremnosti da pomognu i savjetuju – naglasila je Voloder-Strinić.

Knjiga “Badžije-pobožne muslimanke” nam nudi veoma interesantno, poučno i edukativno putovanje kroz 15 zemalja i 42 grada sa 40 naslova podijeljenih kroz tri poglavlja: Prve generacije pobožnih muslimanki, Pobožne muslimanke iz svijeta i Pobožne muslimanke iz Bosne i Hercegovine. Nakon brojnih promocija ovog vrijednog djela širom BiH, ovo je bila prva promocija u nekoj od džamija.

Facebook
Twitter