Džemat Podlugovi: U okviru 185. tradicionalne tribine proučen mevlud i tevhid pred duše šehidima BiH

U okviru Manifestacije “Selam, ya Resulallah”, upriličen je mevlud za žene i tevhid pred duše šehidima BiH u džematu Podlugovi. Ujedno, obilježena je i 185. tradicionalna tribina, koja se svakog jedanaestog dana u mjeseca održava u ovom, većinski ženskom džematu. Inspirativnim predavanjem sve prisutne džematlijke i džematlije počastila je mualima magistrica Belma Bešlić, a program su izvele članice Hora Medžlisa IZ-e Sarajevo.

Motiv ovogodišnje Manifestacije je „…i da majci svojoj budem dobar“. Stoga, džemat Podlugovi je jedno od najljepših  mjesta na kojima se možemo podsjetiti koliko snage i pozitivne energije imaju naše majke, žene, sestre bez obzira na teška životna iskušenja. Imam džemata Podlugovi Asmir-ef. Salihović podsjetio je da je prije 10-ak godina pokrenuta inicijativa za druženje ženskog djela džemata što je danas preraslo u tradiciju, po čemu je ovaj džemat i prepoznatljiv.

„Tradicionalno nam gošće budu mualime MIZ-a Sarajevo koje gaje jednu posebnu suptilnost prema našem džematu. Izvele su danas poseban program. Činjenica da je danas u radnom danu, na podne namazu  naša džamija, koja je jedna od većih u u našem Medžlisu, bila ispunjena do zadnjeg mjesta, govori o tome koliko našim džematlijkama znači ovo druženje. Svako od nas je na neki način je ranjen, posebno naše majke. Ali ova druženja pokazuju da te rane najbolje zacjeljuju uz vjeru, Kur’an i oživljavanjem  sjećanja na našeg Poslanika s.a.w.s., na što je podsjetila i naša posebna gošća magistrica Belma Bešlić kojoj se zahvaljujemo za izdvojeno vrijeme i inspirativno predavanje“, kazao je Asmir-ef. Salihović.

Mualima magistrica Belma Bešlić istakla je važnost tribina koje se održavaju u džematu Podlugovi te kazala da je to preteča svih tribina koje  imamo u našoj domovini.

„Također, ovo je preteča i ženskog aktivizma, zahvaljujući imamu Asmir-ef. Salihoviću koji je dobar inicijator, osoba od pokreta i akcije, osoba koja jednostavno širi pozitivnu energiju. Ovaj džemat većinom čine naše majke i sestre koje su preživjele teška životna iskušenja. U toj tugi i bolu, one su ipak našle mrvu dobra i pozitivnu energiju da krenu dalje. I zbog toga je posebna čast biti danas ovdje. Pokušala sam ih dodatno motivisati jer su one pomalo umorne od svega. Primjer Poslanika s.a.w.s. je najbolji  način  da se prisjetimo kako se može nastaviti dalje. Dunjaluk je samo jedna prolazna stanica na kojoj i jesmo da što više osaburimo. Molim Allaha da nagradi Džennetom sve naše majke i sestre. Važno je da budu zadovoljne sobom. Jer, tada žena može širiti pozitivnu energiju i na svoju porodicu i djecu, koja su vrlo često osuđena da žive samo sa majkom bez muške glave koja je jako bitna u odgoju djeteta. Zbog toga tim ženama treba posebna energija i motivacija. Zato su ove tribine odlična prilika da one napune svoje baterije i ustraju na ovom svijetu“, kazala je mr. Belma Bešlić.

„Ove godine Manifestacija je posvećena svim ženama, jer su one bića koja odgajaju čovječanstvo, kako majke tako i one koje podučavaju i brinu o našoj djeci. Suština je bitna. Važno je da se okrenemo oko sebe i vidimo da li te majke, žene i one koje sudjeluju u društvu imaju problema. Da li mi možemo da im pomognemo. Jer, mi na ovom svijetu nismo sami. Poslanik je uvijek pitao za savjet druge. U njegovim teškim trenucima pored njega je bila žena, i to njegova žena Hatidža. Svakoj ženi treba podrška“, istakla je mr. Belma.

Nakon završetka programa, čestite džematlijke počastile su sve prisutne halvom i šerbetom.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter