Search
Close this search box.

Džemat Podlugovi i Mreža mladih: Promocija knjige „Hafiz Zaim ef. Puška, sa šehadetom na Golom otoku“

U sklopu bogatog ramazanskog programa u džamiji „Ljepotici“ Podlugovi ove nedjelje održana je promocija vrijednog djela „Hafiz Zaim ef. Puška, sa šehadetom na Golom otoku“ autora Mesuda ef. Puške, koji je o djelu i govorio. Promocija je nastala u suorganizaciji sa Mrežom mladih džemata Podlugovi. Hafiz Puška je mladi i jedini hafiz koji je zbog nemilosrdnog režima zatvoren na Goli otok, zatvoren bez ikakvog razloga s obrazloženjem „opasan po okolinu“. Prvu imamsku službu hafiz Puška  je započeo u Kiseljaku u džematu Brestovsko, Medžlis Kiseljak, a zatim prelazi u Godušu, Medžlis Visoko. Rođen je 1925. godine, a preselio u saobraćajnoj nesreći pod Crvenom stijenom u Kiseljaku.

Goli otok je politički zatvor ili bolje reći zloglasni logor, na istoimenom otoku na Jadranskom moru za jugoslovnske zatvorenike osnovan 1949.g. po nalogu tadašnjeg vrha države. Osnovan je prvenstveno za prevaspitavanje jednog dijela komunista koji su izražavali simpatije ili suradnju sa tadašnjim Sovjetskim savezom odnosno Staljinom. Staljin se posvađao i razišao sa Titom 1948.g. I samo godinu kasnije otvara se ovaj logor gdje su smještani “neprijatelji” države. Ali, u taj logor su dovođeni i ljudi koji nisu imali nikakve veze sa komunističkom partijom niti sa Staljinom. Dovođeni su intelektualci, pjesnici i književnici ali i hodže. Tako je tamo ni kriv ni dužan dospio i hafiz Zaim ef. Puška. Uslovi u ovom logoru bili su zastarašujuci, moralno degradirajući i ponižavajući u svakom smislu te riječi.

Ova knjiga je zapis njegovog sina Mesuda ef. o hafizovoj golgoti i svemu proživljenom, ali i o ljudskoj hrabrosti, snazi imana, pravednosti i veličini jednog učenjaka koji ne smije biti zaboravljen. Sve svoje znanje , koje je stekao u medresi i pred muhaffizom Kjazim ef. Hadžimejlićem hafiz Zaim ef. Puška stavio je u službu vjere, čiju ljepotu je nastojao prenijeti i na druge. On je svoj kratki život proživio okrenut vjeri  što je potvrđeno i za vrijeme utamničenja na Golom otoku gdje je preživio razumu nezamislive torture, navodi se u knjizi.

Imam džamije Podlugovi Asmir ef. Salihović podsjetio je na početku  da su knjige i kultura jednog naroda najveće bogatstvo, da su neprijatelji i agresori uvijek uništavajući narod palili knjige, kao što je bio slučaj u Granadi ili 500 godina kasnije u sarajevskoj Vijećnici gdje je spaljeno dva miliona naslova. Stoga su ovakve knjige, dokumenti i svjedočenja neophodni kako bismo iz bolnih iskustava koja se stalno ponavljaju napokon nešto i naučili.

Nakon promocije u džamiji Podlugovi, autor Mesud ef. Puška i Asmir ef. Salihović gostovali su u programu Radio Ilijaša i predstavili ovo važno djelo slušateljima, dokument o stradanju jednog nevinog čovjeka, velikog alima. Mesud ef. Puška posebno je izrazio zahvalnost prof. dr. Džemaludinu Latiću, jednom od recenzenata djela, čija se kasida o hafizu Puški nalazi na početku knjige. Mesud ef. naglašava da je vrijednost ovog djela o svjedočenju koliko treba čuvati svoju vjeru i moral i u najgorim uslovima, a nažalost, svjedoci smo da se te vrijednosti danas jeftino prodaju.

Nakon promocije u Podlugovima knjigama su  nagrađeni najaktivniji članovi Mreže mladih Podlugovi: Amina Gljiva i Muhamed Kadrić. Knjiga se sastoji od više od 500 stranica, svjedočenja o Golom otoku, ali i hafizovog prijevoda Bergivije Tarikati Muhamedije i Zbirke hadisa hafiza Zaima ef. Puške. Knjiga će uskoro doživjeti i prijevod na turski jezik.

Autor Mesud ef. Puška jedan primjerak knjige poklonio je Gradskoj biblioteci Ilijaš, a zainteresovani knjigu mogu kupiti i u džamiji Podlugovi.

Facebook
Twitter