Džemat N. Ilijaš: Organiziran izlet za polaznike mektebske pouke

Povodom završetka mektebske 2020/21. godine organizirali džemat N. Ilijaš je organizirao je izlet u Goražde za Treći nivo mektebske pouke, u subotu 19.06.2021.

Na naše putovanje krenuli smo bismillom i dovom ispred džamije u 8:00h. Centrotransov autobus pun veselih dječijih lica krenuo je preko Trnova i Rogoja. Prvo odredište bilo je Foča, posjeta Aladža-džamiji! Obišli smo ljepoticu Aladžu, njen prostarni i fini harem gdje smo se odmorili i doručkovali! Zatim smo u Ustikolini vidjeli džamiju koja je prema historijskim podacima prva sagrađena u Bosni i Hercegovini dolaskom osmanlijske vojske. Na tom području uz obalu Drine proveli smo prelijepe trenutke odmora, igre i zabave koju nam je ponudio prekrasan ambijent Drine!

Potom smo nakon odmora, igre i zabave, obavili podne namaz, ručali i u predikindijsko vrijeme krenuli prema Goraždu, Kajseriji džamiji gdje smo klanjali ikindiju namaz! Naš domaćin Faruk, koji nas je domaćinski dočekao i propratio, počastio, kroz Goražde nas proveo, te upoznao i pokazao nam ratni most, tzv.most ispod mosta i Centralno spomen obilježje poginuloj djeci u ratu! Tu smo obišli i poznato izletište Rorovi, vidikovac, odakle se Goražde vidi kao na dlanu!

U povratku autobus je žuborio dječijim doživljajima viđenog, emocijama, ushićenjem, lijepim ilahijama žuborio se na putu povratka preko Rogatice do Sarajeva – Ilijaša, gdje smo se hairli, zdravi veseli vratili svojim porodicama! Zahvaljujemo svima onima koji su podržali ovaj izlet, da ih Allah nagradi i obraduje kao što su i oni obradovali našu djecu!

(E.V.)

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter