Search
Close this search box.

Džemat Magribija: Mektepskim izletom ukazano na spoj edukacije i rekreacije

Proteklog vikenda, u organizaiji džemata Magribija upriličen je mektepski kamp na planinu Vlašić. U ljetnom periodu planina obiluje bogatim biljnim i životinjskim vrstama, te uz čist planinski svježi zrak, staze i hladovinu odlična je destinacija za relaksaciju u toplim ljetnim danima.

Polaznici mekteba su u petak, 14. jula, na putu iz Sarajeva prema Vlašiću prošli kroz prelijepe pejzaže Srednje Bosne. Dolaskom na Vlašić u popodnevnim satima osvježili su se kod svojih domaćina, udobno se smjestili, te uživali u pogledu koji se pruža sa planine.

Nakon obavljenog ikindija namaza, uslijedila je kratka tura kako bi se upoznali sa prirodnim bogatstvom Vlašića. Potom su obavljeni akšam i jacija namaz. 

Već narednog jutra, nakon sabah namaza, edukacije o dnevnim zikrovima i uživanja u ukusnom zdravom doručku od domaćih lokalnih proizvoda (poput Vlašićkog sira, domaćeg džema od šumskih jagoda i malina) uslijedilo je uzbudljivo druženje i pohod ka jednom od planinskih vrhova Vlašića – Markovcu. 

Očaravajući pejzaž četinarskih šuma, plavetnilo neba i karakteristične planinske kućice teško da će se moći potisnuti iz sjećanja. Druženje, igra i aktivan odmor povezao je ove učenike i dodatno ih naučio odnosu prema prirodi, prijateljima i zahvalnosti na Allahovim blagodatima koje svakodnevno uživamo.

Nakon planinske ture uslijedio je kvalitetan ručak, kratka pauza i pripreme za sportske aktivnosti. Velika zainteresovanost muškog dijela ekipe vladala je za fudbal te su uživali oko dva sata na uređenim terenima u omiljenom sportu. Ženski dio ekipe fokusirao se na igranje odbojke. Energije i dječije radosti nije nedostojalo.

Po povratku u smještaj u večernjim satima obavili su akšam i jaciju uz kratko predavanje o dnevnim zikrovima i Allahovim svojstvima kroz interaktivne radionice. Kroz interakciju polaznici mekteba su postavljali pitanja i tražili odgovore na određene nedoumice, navike ili tumačenja o vjeri, ahlaku, namazu, zikru, imanskim i islamskim šartima.

Nedjelja ujutro bila je rezervisana za druženje na doručku, pakovanju stvari, fotografisanje za uspomenu i put ka Travniku. Posjeta prelijepom vezirskom gradu počela je obilaskom Šarene ili Sulejmanija džamije gdje je obavljen podne namaz. Nakon ovoga slobodno vrijeme polaznici mekteba koristili su za kupovinu suvenira, jelo i osvježenje. Dolazak u Travnik nije mogao proći bez obilaska izvora Plava voda i kratkom posjećanju na Allahovoj blagodati vode čovječanstvu i odnosu tog čovječanstva prema tom resursu bez kojeg život nije moguć.

Uz laganu šetnju kraj Plave vode posjećena je i Elči Ibrahim-pašina medresa. Polaznicima mekteba je objašnjen princip obrazovanja u medresi, njene prednosti i znanje koje može ponuditi kao i načinu rada travničke medrese. U povratku za Sarajevo organizovan je i obilazak Spomen obilježja ubijenim Bošnjacima Ahmića u blizini Viteza. Polaznici mekteba su kroz kraći historijski čas upoznati sa tragičnom sudbinom i strašnim zločinom nad 116 Bošnjaka sela Ahmići 16. aprila 1993. godine kojeg su počinili pripadnici HVO-a. Historijski čas, sjećanje na nevino ubijene i upoznavanjem sa historijsko-pravnim činjenicama ima za cilj razvoj i očuvanje kulture sjećanja kod mlađih generacija. Povratak u Sarajevo, uz divne utiske sa “Mektepskog izleta Vlašić 2023”, uslijedio je u nedjeljnim popodnevnim satima. 

Facebook
Twitter