Search
Close this search box.

Džemat Kućice: Brojne aktivnosti za Novu hidžretsku godinu

Ovogodišnji program obilježavanja Nove 1443. hidžretske godine u džematu Kućice realizovan je sa idejom buđenja svijesti o značajnim datumima u hidžretskom kalendaru kod najmlađih.Zbog toga je za polaznike mektebske nastave ovog džemata realizovano nekoliko sadržajem različitih programa.

Obzirom da se važne ljudske aktivnosti temelje na znanjima i uvjerenjima, prva realizovana aktivnost bila je edukativnog karaktera. Riječ je o kvizu i prezentaciji o hidžri, gdje su mladi imali priliku obnoviti svoje znanje o ovom izuzetno važnom događaju u historiji islama, ali i o hidžri koju trebamo svakodnevno živjeti i crpiti poruke iz nje.

Vjernik koji svjestan vlastitih uvjerenja spreman je biti dobar promotor ideala u društvenom prostoru. Tako je druga aktivnost bila promotivnog karaktera. Polaznici mektebske nastave su prošetali džematom, te osmijesima i našom tradicionalnom halvom počastili džematlije čestitavši im Novu hidžretsku godinu.

Provoditi slobodno vrijeme sa osobama jednakih ideala je bitan segment vjerničkog života. Stoga su se ovi omladinci nakon edukativnih i promotivnih aktivnosti skupa počastili ispred džamije, te u ugodnom društvu i lijepom raspoloženju obilježili dolazak Nove godine.

Aktivnosti poput ove imaju potencijal da grade svijest o značaju određenih datuma, ali i izazovu osjećaj bliske povezanosti sa vjerničkim nasljeđem svoje zajednice.

Facebook
Twitter