Search
Close this search box.

Džemat Grivići: Obilježavanje godišnjice stradanja džematlija džemata

Dana 19. 6. 2020 g. polaganjem cvijeća, učenjem Jasina i Fatihe na šehidskom mezarju Grivići kao i kelime-i tevhidom prije džuma-namaza obilježena je 28. godišnjica stradanja džematlija ovog džemata.
Hutbu i džuma-namaz predvodio je pomoćnik gl. imama mr. hafiz Ammar-ef. Bašić, koji je nadahnutim govorom podsjetio prisutne na važnost žrtve svih bosanskih sinova koji su svoje živote dali za domovinu BiH.
Naime, u toku agresije na BiH, 21. juna 1992. godine tokom agresorskog  napada na Griviće živote su izgubili: Hasan Dupovac, Emir Dupovac, Adnan Dupovac, Dinan Dupovac, Fahrudin Čović, Vahid Čović, Meho Čović, Derviš Mujić, Amir Mujić, Midhat Drina i Ejub Drina.
Šest boraca koji su poginuli bili su sinovi jedinci. Od njih šest, trojica su bili posljednji muški potomci određenih familija. Njihovom pogibijiom ugasile su se i te porodične loze. Oni su rođeni i odrasli na svojim ognjištima  u džematu Grivići. Agresor ih je ubio na kućnom pragu.
Obilježavanje ovog značajnog datuma tradicionalno organizuju Općina Hadžići,  boračke organizacije općine i džemat Grivići.

Poruka koju je Velid-ef. Dupovac, imam džemata Grivići, uputio pristunima jeste: “Pamtimo i sjećajmo se, da nam se zlo ne bi ponovilo.”

Facebook
Twitter