Search
Close this search box.

Džemat Gajevi: Predstavnici MIZ Sarajevo posjetili novu džamiju u Homaru

U petak, 1. oktobra 2021. godine, predstavnici Medžlisa Islamske zajednice Sarajevo, koje su predvodili glavni imam dr. Abdulgafar-ef. Velić sa saradnicima, predsjednik Izvršnog odbora gosp. Jusuf Zahiragić i Muhamed Memić, rukovodilac Službe za adminstrativno-pravne poslove posjetili su novosagrađenu džamiju u Homaru u džematu Gajevi. Tom prilikom glavni imam predvodio je džuma-namaz u ovoj džamiji sagrađenoj 2018. godine kao vakuf hadži Sevdije Karavdić.

Uz pohvalu čuvanja džemata i brige o džamiji iskazanih u postupcima prisutnih džematlija, dr. Velić je poručio kako se time uspostavlja veza sa čestitim prethodnicima

– Time što podižete i održavate džamije, vi ispunjavate emanet naših pradjedova i djedova, ali i emanet naše zajednice – kazao je.
Osvrnuvši se na značaj porijekla i domovine u životu pojedinca, glavni imam je ukazao na nekoliko detalja koji označavaju ispravan odnos prema vlastitom porijeklu.

– Dragi Allah je svakome odredio mjesto gdje će se roditi, živjeti i umrijeti. Nas, bosanske muslimane, ovaj prostor određuje i povezuje. Božija je odredba da smo ovdje rođeni i živimo, a ovdje će biti i naši kaburovi, ako Gospodar ne odredi drugačije. Stoga je odlazak sa ovih prostora, odlazak od sebe – rekao je dr. Velić.

Uz pomenuti odnos prema porijeklu, jednako je važan odnos prema svom jeziku, pa je glavni imam skrenuo pažnju na nekoliko aspekata tog odnosa. 

– Ono što nas pored porijekla određuje, to je i naš jezik. Različitost jezika je Allahovo davanje. Naš jezik je naša odrednica i nije bezličan u što se možemo uvjeriti čitajući knjige naših alima koji su prije stotinu i više godina pisali bosanskim jezikom u kojem uočavamo originalnost, mekoću, toplinu, duhovnost i čistotu – istakao je.

Istakavši nekoliko detalja vezanih za gradnju ove džamije, glavni imam je kazao kako rezultati predanog rada za džemat i džamiju vremenski limitirani.
– Molim Dragog Boga da to što podižemo naše džamije bude doprinos da On podari našoj djeci selameta, da se ovdje do Sudnjeg dana uče ezani i čuva džemat, da se vjera prakticira u našim kućama i među našim potomcima, a da ih se mi sutra ne zastidimo, da budu uspravni i dostojanstveni vjernici – istakao je činjenice o trajnom dobru u formi dove.

Druženje, kojem je prisustvovao i načelnik Općine Ilijaš Akif Fazlić sa saradnicima nastavljeno je poslije džuma-namaza, gdje su domaćini upoznali prisutne o izazovima sa kojima se svakodnevno susreću, ali i o potencijalima ovog kraja. U ime domaćina prisutnima se obratio i imam džemata Miralem-ef. Sarajlić, izrazivši zahvalnost svima na dolasku uz želje da ovakvi susreti budu češći i donesu koristi za one koji žive na ovim prostorima.

Facebook
Twitter