Džemat Doglodi: Proučen mevlud povodom uređenja džamije i kupovine vakufskog zemljišta

Nakon duže pauze prouzrokovane pandemijom korona virusa, u džematu Doglodi, MIZ Sarajevo, u mubarek petak poslije jacije namaza, 12.11. 2021., proučen je mevlud-i šerif povodom uređenja džamije i kupovine zemljišta za potrebe džamijskog parkinga. Veliki broj vjernika okupio se tom prilikom, a džematlije su posebno bili obradovani dolaskom glavnog imama MIZ-e Sarajevo, dr. Abdulgafar-ef. Velića i njegovih saradnika, mr. Malik-ef. Šljive i Elvedin-ef. Klisure. Na samom početku mevludskog programa cijenjeni skup je poselamio imam džemata Doglodi, Armin-ef. Jusupović, poželjevši posebnu dobrodošlicu učačima mevluda, hafizima i ilidžanskim imamima.
Prisutnim džematlijama se tokom programa obratio i glavni imam sarajevskog medžlisa, dr. Abdulgafar-ef. Velić, osvrnuvši se u svom govoru na vrste pobjeda spomenutih u Kur’anu, naglasivši da postoje pojedinačne i kolektivne pobjede te da musliman mora stremiti uspjehu i pobjedi u svakom aspektu svoga života, i kolektivno i individualno. Akcentirao je glavni imam, dr. Velić, u svome vazi-nasihatu, obraćajući se okupljenim džematlijama džemata Doglodi, da je individualna pobjeda svakoga od nas da preseli na drugi svijet sa šehadetom, čvrsto svjedočeći da je samo jedan Bog, Allah dž.š., a da je Muhammed a.s. Njegov rob i Poslanik, ukazujući na važnost očuvanja istinskih vrijednosti vjere islama bez obzira na moguće brojne životne izazove i teškoće te ističući da je od krucijalne važnosti biti mudar u ostvarivanju ličnih i kolektivnih uspjeha, navodeći kao primjer mudrost Božijeg poslanika Muhammeda a.s.
Poslije proučenog mevluda uvaženi gosti i džematlije su počašćeni tradicionalnim mevludskim bobama i šerbetom, uz dovu da nam svaki dan u životu bude ispunjen uspjesima i pobjedama, kako na individualnom tako i na kolektivnom planu.
A.J.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter