Džemat Dobrinja 3b: Redovno druženje za žene i radionice za djecu „Ustrajnost u ibadetima“

„Kad je srce ustrajno i tijelo mu se pokorava“

Redovno mjesečno druženje za žene u džematu Dobrinja 3b upriličeno je 11. decembra poslije jacija-namaza u prostorijama džamije. O važnosti u ustrajnosti u ibadetima, u uvodnom govoru moderatorica druženja, Mujesira Duraković, istakla je da je ustrajnost u srcu, te kad je ono ustrajno svi ostali dijelovi tijela mu se pokoravaju. Ustrajnost je, kako je kazala, cjelokupan naš život, ono što jesmo i što predstavljamo u porodici, društvu i zajednici; na ovakav modus ponašanja upućuje nas i hadis Muhammmeda a.s. koji kaže da je najbolji od nas onaj od koga drugi vjernici imaju najviše koristi.

Džematlijke su u razgovoru došle do zajedničkog zaključka da je doista teško I zahtjevno biti ustrajan i da je to svakodnevna i cjeloživotna borba sa sobom, onim što jesmo i onim što bismo željeli ili trebali biti.

Mujesira Duraković, moderatorica ovog druženja je u grupi džematlijki džemata Dobrinja 3b koje su prije nekoliko godina insistirale I bile razlogom da se ženski dio džemata pokrene, te da se  organizuju aktivnosti koje će okupljati žene, a kasnije i djecu i porodicu oko džamije I džemata.

Uz druženje redovno idu i radionice za našu djecu. Edukativna radionica za uzrast od 8 do 13 godina ovaj mjesec bila je o „Kur’anskom kazivanju o narodu Ad“, pod nazivom „Grad s mnogo stubova“.

– Dječica su se upoznala prvo s historijskim kazivanjima o narodu Ad, da su bili potomci Irema, jednog od unuka Nuha a.s, o njihovom velikom bogastvu, njihovom vjerovanju te o poslaniku Hudu a.s. koji im je bio poslat, ali i o njihovom nadmenom ponašanju, olujnom vjetru koji ih je zadesio kao opomena od Allaha dž.š –  kazala je voditeljica radionice Jasmina Arnautović – Sitnić. Osim  teorijskog dijela, djeca su izrađivala maketicu po svojoj mašti grada naroda Ad s mnogo stubova, po čemu su i bili poznati.

– Iz kazivanja o narodu Ad izvukli smo pouku da u životu ako dobijemo priliku za posjedovanje nečeg velikog u bilo kom smislu, moramo biti skromni i za velike uspijehe u životu stalno zahvaljivati Allahu dž.š., koji nam je to i podario, istakla je naša edukatorica.

– Na radionici za najmlađe čitali smo priču o kenguru Skočku i pričali o povjerenju. Vježbali smo rukicu bojeći i koristeći makaze. Uspjeli smo obojiti, isjeći i zalijepiti mamu kenguricu i Skočka. Drugari su super slušali i bili pažljivi, kazala je voditeljica radionice za mlađi uzrast, Ines Melez.

Aktiv džemata Dobrinja 3b

Facebook
Twitter