Search
Close this search box.

Džemat Dobrinja 1-C5: Večer Kur’ana i mevluda kao kruna mnogobrojnih džematskih aktivnosti

“Allah i Njegovi meleki blagosiljaju Vjerovjesnika, o, vjernici, blagosiljajte ga i vi, i pozdrav mu šaljite!” (El-Ahzab, 56)

Nedjelja, 30.01.2020. Večer Kur´ana i mevluda u našem džematu. Ali nije to samo jedna večer. To su dani provedeni sa našom djecom. Dani puni novih znanja, ugodno i korisno provedenog vremena, ogrnuti sigurnošću, zaštitom, lijepim uzorima. To su večeri koje su odrasli žene i muškarci provodili učeći harf po harf, ajet po ajet, izvlačeći se iz svojih oklopa stida i nedovoljnog samopouzdanja. To su bili sati i sati, minute i minute, ljubavlju prema Allahu protkanih aktivnosti koje su jačale naš džemat, okupljale nas sve sa istom vatrom u srcu da sami sebe, naše porodice, naš komšiluk sačuvamo na pravom putu i da jedni drugima budemo podrška. Memfad ef. Drkić i njegova supruga Selma su zapalili tu vatru.

Sami dan mevluda je bio samo kruna svega urađenog. Svi smo došli na akšam namaz vidno uzbuđeni i posebno dotjerani za taj trenutak. Bilo je mnogo prisutnih. Svih generacija. Od beba do starih osoba. Svako je imao svoje mjesto u ovom posebnom tespihu našeg džemata.

U prvom dijelu svečanosti dodijeljene su diplome za uspješno završen kurs sufare trojici naših džematlija i osam džematlijki, zatim dvije diplome našim džematlijkama za napamet naučenih prvih 10 ajeta sure Kehf, dvije diplome džematlijkama za naučenu suru Jâ-Sin napamet i dvije diplome za džematlijke koje su naučile suru Jâ-Sin i prvih 10 ajeta sure Kehf napamet. Veliki trud i rad svih nas, ali i rad i nesebična podrška i Memfada ef. Drkića, Selme Drkić i hfz. Merjem Kapo Fejzić urodili su plodom.

Svi smo bili zadovoljni, sretni i ponosni. Roditelji na djecu, deca na roditelje, supružnici jedni na druge, prijatelji, komšije. Lica nurom obasjana, oči orošene suzama, ruke dignute u dovi Svevišnjem.

Vrijeme do jacije namaza prošlo je u ugodnom druženju. Bilo je lijepo vidjeti naš podmladak koji ovo mjesto osjeća toliko svojim. Kao u košnici zujali su naši glasovi ujedinjeni na pravom putu.

Nakon jacije namaza uslijedio je mevlud.

Uručene su zahvalnice džematlijama i prijateljima džemata za uspješno završene projekte u proteklom periodu u našem džematu, kao i prvom imamu naše džamije Ahmet ef. Ibrahimagiću.

Na krilima glasova Resula Alića, Mustafe Isakovića i Senaida Isakovića svako od nas je zavirio u dubine svoje duše, razmišljao o Poslaniku i osjećao mu se još bližim, zahvaljivao Allahu na ovoj milosti.  

Sve je završeno predavanjem hfz. mr. Ammara ef. Bašića koje je bilo izuzetno jasno, prilagođeno svakom uhu. Predavanje koje je potaklo na razmišljanje o Allahu, Poslaniku, mevludu, domovini, međuljudskim odnosima, toleranciji. Svim onim stvarima koji su esencija života i življenja.

Nakon trosatnog druženja činilo se da svi žele ostati još malo, reći još nešto. Svi su u svoje domove iz naše džamije ponijeli vatru vjere, ljubavi i duševnog mira i zadovoljstva koji će sigurno u ime Allaha održavati.

Uzvišeni Allahu, ukabuli naša djela, nagradi naš trud, oprosti nam grijehe i uvedi nas u Džennet sa Tvojim miljenicima i odabranicima.

Facebook
Twitter