Search
Close this search box.

Džamija Tihovići: Omladinski iftar

Dok u ramazanskim noćima sve odiše posebnom ljepotom i Božijom milošću, omladina Tihovića koristi svaki momenat ovog blagoslovljenog mjeseca u svrhu približavanja Allahu na mnoge načine. U mjestu koje živi sa uspomenom na 42 šehida koji su Božiji čuvari svih mještana, kako tvrdi i predavač prof. Nakib Tutić, 28.5. održan je iftar za nekoliko desetina gostiju. U pitanju je još jedan omladinski iftar pripremljen od strane omladine Tihovića koji su zajedničkim snagama učestvovali u pripremanju iftara.


Nakon iftara je obavljen akšam namaz i proučena sura Jasin pred duše poginulih boraca i šehida.
Već pri početku predavanja prof. Nakib ističe da prvi put dolazi u ovo mjesto ali da je u zraku osjetio posebnu atmosferu te ističe žaljenje nad šehidima koji su svoju krv prolili za mjesto u kojem se trenutno omladina bori za nemogućnost zaborava onoga što se desilo njihovim precima.


Nakon teravih namaza sohbetu se pridružio još jedan dio omladine među kojima je bio i Mirza Ganić, mujezin Gazi Husrev-begove džamije. Uz ilahije i tarabuk druženje je dostiglo zavidan nivo a svakako je stvorilo i uspomene koje će se dugo pamtiti. Ovo višesatno druženje je krunisano zajedničkim sehurom i sabah namazom u džematu Tihovići.
Jedna od stavki predavanja je podrazumijevala da čovjek za svako djelo mora imati osnovu i temelj. Činimo dovu da svako naše djelo bude utemeljeno na islamskim principima i da zavrjeđuje Božiju milost.
Da Allah nagradi domaćine i efendiju Muaza Sultanića koji su bili organizatori ovog divnog druženja, kao i UG Semerkand koje je velikodušno podržalo projekt.

Facebook
Twitter