Search
Close this search box.

Dr. hafiz Halil Mehtić gost 167. tradicionalne tribine u džematu Podlugovi

Islamska zajednica u BiH, Medžlis IZ Sarajevo i džemat Podlugovi  baštini tradiciju duhovnog oplemenjivanja žena u džematu, dugu 167 mjeseci. Naime, svakog jedanaestog dana u mjesecu, u džematu Podlugovi održavaju se tradicionalne tribine namjenjene ženskom dijelu džemata.

Džemat Podlugovi baštini tradiciju duhovnog oplemenjivanja žena u džematu, dugu 167 mjeseci. Naime, svakog jedanaestog dana u mjesecu, u džematu Podlugovi održavaju se tradicionalne tribine namjenjene ženskom dijelu džemata. Poznato je da su mnogobrojne majke i sestre ovog džemata ostale bez svojih najmilijih u proteklom ratu. Ovaj vid duhovne nadogradnje  itekako znači svim majkama i sestrama, koje godinama nose tešku bol u svojim srcima.  Ovog mubarek petka, nakon džuma-namaza na kojoj je hatib bio dr. hafiz Halil Mehtić, dekan IPF Zenica, upriličena je i tribina na kojoj je ujedno dr. hafiz Mehtić bio i predavač.

Imam džamije u Podlugovima, Asmir ef. Salihović kazao je da su sve džematlije i džematlijke pod dojmom ovog velikog kontinuiteta. „Pod dojmom smo ovog jednog velikog kontinuiteta. Kad nabrojimo do 167, to je veliki broj. Toliko puta su se naše majke i sestre okupile u okviru naših druženja svakog jedanaestog dana u mjesecu, nama to mnogo znači. Pogotovo što se učimo da budemo narod kontinuiteta. I posebno smo na to ponosni u okviru ove tribine. Uvijek se održava 11-og simbolično nakon podne-namaza. Uvijek u nama ovo druženje budi posebne emocije jer su u ovom džematu mnoge majke i sestre ostale bez svojih muževa, očeva, sinova. Kroz ovo druženje pokazujemo da smo jedni uz druge i da dijelimo bol. Lakše je sve preživljavati kad smo jedni uz druge. Neke majke i sestre nikada nisu izostale i one zaslužuju diplome. Bez imalo pretjerivanja, kroz ove tribine se pokazalo koliko se svako u džematu može osloniti na žene. Mnoge akcije su potekle upravo iz ovih druženja“, kazao je ef. Salihović.

Dr. hafiz Halil Mehtić  je već 39 godina u službi Islamske zajednice BiH. Bio je imam, glavni imam, muftija, itd. U  teškim 80-tim godinama kada se vodila kampanja protiv muslimana, mnogi muslimani intelektualci i ugledni ljudi su hapšeni i zatvarani. Tada je zatvoren i dr. Mehtić. U zatvoru je proveo 15 mjeseci. Koliko je vjera značila našim ljudima dokazuje to da je u tih 15 mjeseci dr. Mehtić naučio Kur’an napamet. Danas je dr.hfz. Mehtić dekan Islamskog pedagoškog fakulteta u Zenici.

„Zahvaljujem se Asmir ef. što me je danas pozvao da u svojstvu hatiba održim hudbu  a nakon toga da se i prisutnim sestrama obratim. Ovo je zaista jedan nesvakidašnji skup iz razloga što traje u kontinuitetu 11 godina i na kojem prisustvuje nekoliko stotina žena. To je praksa koja je zaista za pohvale, na kojoj treba ustrajavati i uz Allahovu pomoć rezultati su evidentni i neće i dalje izostajati. Govorio sam o značaju i važnosti vjere u životu ljudi, o uputi koju imamo, o njenom unaprijeđenju i čuvanju. Jer, sva iskušenja kojima smo izloženi lakše se premošćuju s vjerom u Jedinog nam Gospodara – Allaha dž.š. Imajući na umu da sami ni vjerovjesnici nisu bili pošteđeni tih iskušenja, Poslanik s.a.w.s. je rekao „Sa najtežim iskušenjima bili su vjerovjesnici, a zatim dobri Alahovi robovi i njima slični“.

Sve tegobe koje nas snalaze u životu su ili Allahovo iskušenje ili Allahova kazna. Zato se uvijek moramo preispitivati da li ono od zla što nas zadesi je iskušenje ili kazna. Moramo stalno sebe preispitivati i korigovati, razmišljati o tome jesmo li pogriješili. I ako na takav način razmišljamo, onda inshAllah,  sebe korigujemo i pokazujemo da nam je stalo da budemo bolji“, kazao je između ostalog dr. hafiz Mehtić.

Narednog jedanaestog dana u mjesecu je 168. tribina a uskoro se probližava i jubilej 170. tribina. Asmir ef. Salihović  je najavio da će to biti poseban program, pred mubarek Ramazan uz posebne goste.

Facebook
Twitter