Dječija mukabela: Primjer iz džemata Alipašino Polje

U džematu Alipašino Polje B faza je i ovog mubarek mjeseca ramazana upriličena dječija mukabela koju su učili polaznici mektepske nastave.

Njih ukupno petnaest, kroz svakodnevno druženje sa Allahovom, dž.š., Knjigom, nastojali su što više obogatiti svoje ramazanske aktivnosti.

Pred kraj samog mjeseca ramazana, uoči najvrijednije noći, noći Lejletul-kadr, u džamiji Kralj Fahd, organizirano je druženje gdje su učačima uručene hedije i bajramluk. Hedije su uručili Muhamed-ef. Hafizović i muallima Umihana Šošić, studentica III godine Fakulteta islamskih nauka, koja je i ujedno vodila ovogodišnju dječiju mukabelu.

– Bilo koje djelo da radimo, koju god aktivnost da iniciramo, ono što je najvažnije jeste da ona traje, odnosno da ima kontinuitet. Hvala Allahu, ovo je već druga godina kako smo uspješno realizirali dječiju mukabelu i zaista smo ponosni na ove mlade ljude.

Ono što posebno želim istaći jeste da su mekteblije, još i nekoliko sedmica prije nastupanja mjeseca ramazana, znatiželjno pitali da li će se organizirati mukabela i da li će oni i ove godine moći učiti stranice Kur’ana, istovremeno družeći se svojim prijateljima. Vidimo da mukabela ima posebno mjesto u njihovim srcima i to je ono što nas čini posebno sretnim.

IMG-2785789f677aea6e25718227ef9315ce-V.jpg - Dječija mukabela: Primjer iz džemata Alipašino Polje
Foto: Umihana Šošić sa učesnicima mukabele

Usaditi prave vrijednosti od malih nogu, primarni je zadatak svakog muallima, a na kraju možemo zaključiti da smo tu zadaću uspješno ispunili, jer je pred nama generacija mladih ljudi kojima druženje sa Kur’anom predstavlja istinsko zadovoljstvo – kazala je Umihana Šošić.

Efendija Hafizović je istakao kako ovakve aktivnosti doprinose učeničkoj sigurnosti prilikom čitanja Kur’ana.

Mektepska mukabela je prije svega izvrstan način da dijete unaprijedi čitanje Kur’ana. Trideset dana neprekidne dječje borbe s harfovima, uglavnom na kraju znači solidno čitanje stranih kur’anskih riječi. Koje za one koji i ne nauče njihovo značenje nekad poslije, imaju životnu snagu i nose duboku bosansku vjeru. Ovu djecu Kur’an veže u ramazanski džemat, zajednicu vjernika. Oni su budućnost džemata i džamije pored koje žive. Njihovo spremanje stranice prije nastupnog učenja je dodatna mukabela. I svako od njih iz svoje kuće uključuje i porodicu koja sluša Kur’an, svi učestvuju. Zanimljivo je kako sve dragi Allah čuva Kur’an. Čistim dječijim glasovima – istakao je Muhamed-ef. Hafizović.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter