Delegacija Parlamenta Indonezije posjetila Istiklal džamiju u Sarajevu, simbol prijateljstva dva naroda

Istiklal džamiju u Sarajevu jučer je posjetila delegacija Parlamenta Indonezije i ambasador Indonezije u Bosni i Hercegovini Roem Kono sa saradnicima.

Džamija Istiklal jedna je od najvećih u BiH a značenje njenog imena je “nezavisnost”. Ime je dobila po Istiklal džamiji u Jakarti, nacionalnoj džamiji Indonezije, jer su sredstva za izgradnju ove džamije bila poklon od indonežanskog naroda i vlade za Bosnu i Hercegovinu kao znak solidarnosti i prijateljstva između ove dvije države.

Nakon džuma-namaza i obilaska džamije sa Edin-ef. Hamzakadićem, ambasador Republike Indonezije Roem Kono je ukazao na značaj prijateljstva ove zemlje sa Bosnom i Hercegovinom. Zahvalio je i na današnjem lijepom dočeku delegacije Indonezije od strane članova i imama Istiklal džamije.

– Ova džamija je pokazatelj ljubavi, ona je poklon naroda Republike Indonezije narodu BiH. Kao ambasador Republike Indonezije zaista sam ponosan na ovu prelijepu džamiju. Nadamo se da je ona spoj Indonezije i BiH. Moram podsjetiti da je naš predsjednik Muhamed Suharto dolazio u Sarajevo tokom rata. Dakle, dobar i čvrst odnos imamo od mnogo ranije. Nadamo se da ćemo to nastaviti, pa čak i poboljšati našu saradnju – kazao je Kono ističući nadu da će u planiranom proširenju pomoćnog objekta kod Istiklal džamije ambasada Indonezije pružiti svoju podršku.

– Znam da imate plan da se proširi pomoćni objekat Istiklal džamije. Mi smo već razgovarali o tome s članovima odbora i imamom Istiklal džamije, nadamo se da ćemo vam dati podršku i doprinos u tome – kaže ambasador Kono.

Istakao je da sve goste Ambasade koji dolaze iz Indonezije dovedu do ove džamije koju smatraju jednom od značajnijih destinacija za turiste.

Obrazovanje kao prilika za jačanje dobre saradnje

Delegaciju osam članova Parlamenta Indonezije predvodio je Mohammad Arwani Thomafi koji je iskazao spremnost u ojačavanju odnosa između BiH i Indonezije, ističući spremnost “za bilo koju vrstu saradnje, posebno u oblasti kulture i obrazovanja”.

– Ponudili smo dosta ideja. Želimo pružiti priliku narodu Bosne i Hercegovine da se u našoj Ambasadi informiše o različitostima kulture Indonezije. Također, želimo pozvati državljane BiH da posjete Indoneziju, studiraju, želimo dati stipendije mladima da studiraju u našoj zemlji. Nadamo se da ćemo ojačati našu saradnju i poboljšati naše bilateralne odnose i biti zauvijek prijatelji – istakao je Arwani.

Glavni imam Medžlisa Islamske zajednice (MIZ) Sarajevo Abdulgafar-ef. Velić je predvodio džuma-namaz nakon kojeg je zahvalio delegaciji Indonezije na posjeti BiH, te podsjetio na značajnu podršku koju je u najtežim danima naše zemlje pružio indonezijski predsjednik.

– Tokom agresije na našu domovinu 1995. godine tadašnji predsjednik Indonezije Muhamed Suharto posjetio je opkoljeno Sarajevo. U to vrijeme Sarajevo je bilo pod opsadom, pod stalnim udarima snajpera, granata, to je bilo najopasnije mjesto za živjeti tada na svijetu. U takvim okolnostima, takvom ambijentu naš glavni grad i domovinu je posjetio predsjednik jedne velike i najmnogoljudnije muslimanske države Indonezije. To je bila prva značajna posjeta našoj državi u teškom stanju kakvo je bilo – ističe Velić.

Dodao je da su ga u ratu porušene džamije nagnale da narodu Bosne i Hercegovine ponudi pomoć u izgradnji džamije, ali i simbola prijateljstva sa narodom Indonezije.

– Kada je Muhamed Suharto vidio da su u BiH porušene gotovo sve džamije koje su mogle biti porušene, obećao je da će narod Indonezije podići jednu džamiju koja će biti simbol saradnje i podrške indonezijskih muslimana bosanskim muslimanima. Širom Indonezije su organizirali sergije tako da je ova džamija podignuta od strane naroda, ali treba istaći da veliku zaslugu u podizanju ove džamije ima i sama porodica Muhameda Suharta – napomenuo je glavni sarajevski imam.

Izrazio je zadovoljstvo uspostavljenom saradnjom i komunikacijom sa ovom velikom muslimanskom državom i izrazio nadu da će ta komunikacija biti još intenzivnija, a saradnja bolja u svakom pogledu, te da će ova dva bratska naroda imati i druge značajne zajedničke projekte.

Facebook
Twitter