Search
Close this search box.

Dani o Allahovom Poslaniku: U Bošnjačkom institutu promovisana knjiga Mustafe Spahića

U okviru manifestacije Dani o Allahovom Poslaniku “Selam, ya Resulallah 2021”, u Bošnjačkom institutu – Fondacija Adil Zulfikarpašić, u Sarajevu, u četvrtak je održana promocija knjige “Između dvije obale – uleme i vladara”, autora Mustafe-ef. Spahića, dugogodišnjeg profesora Gazi Husrev-begove medrese i hatiba Čobanija džamije u Sarajevu.
Riječ je o knjizi hutbi koja je je 35. autorska knjiga profesora Spahića.

O knjizi su, uz autora, govorili hafiz dr. Mensur-ef. Malkić, dr. Ahmed-ef. Hatunić i mr. Meho-ef. Šljivo.
Prilikom obraćanja, hafiz Malkić se prisjetio svog prvog susreta sa profesorom Spahićem. Riječ je o sjećanju koje svjedoči i naglašava karakteristične osobine koje autora ove knjige obilježavaju kao čovjeka i alima.
– Prepoznao je nas nekoliko softi koji smo krenuli na Breku da klanjamo džumu. Pridružio nam se i putem razgovarao s nama. Nismo znali ko je on sve do našeg dolaska u džamiju i trenutka kada je imam džamije kao hatiba najavio upravo Mustafu Spahića. Stilom, energičnošću, jezikom i odabranim riječima njegova hutba ostala je duboko u mom sjećanju – prisjetio se Malkić.

Također je istakao da je profesor Spahić govornik koji ne ostavlja ljude ravnošušnim, bez obzira slagali se s njim ili ne; te da svojim govorom potvrđuje sebe kao eruditu i široko obrazovanog čovjeka, a njegove hutbe su prepričavane i izvan džamijskih prostorija.

Tokom osvrta na rad Mustafe Spahića, dr. Hatunić se osvrnuo na posebnost njegovog profesorskog angažmana u Gazi Husrev-begovoj medresi.
– Važno je pomenuti više njegovih uloga, a profesorska uloga je sigurno jedna od najvažnijih. Dok je predavao, davao je jako puno sadržajnog gradiva, a ispitivao je detaljno, odgovorno i pozžrtvovano, te je u tim momentima učenike slušao sa pažnjom kao da govore o najvažnijim stvarima na svijetu. Nakon godina iskustva, shvatit ćemo da to i jeste najvažnija stvar na svijetu; put obrazovanja – kazao je Hatunić, prisjetivši se da su prve knjige koje su njima kao učenicima poklanjane upravo knjige Mustafe Spahića.

– Autor je svjestan da je dobra hutba jedinstvo znanja, emocije i praktične primjene – zaključio je Hatunić.
Uz isticanje kvaliteta promovisane knjige, mr. Meho-ef. Šljivo je istakao kako je jedan od znakova dobre knjige je to da se ona može otvarati i više puta, a da svaki put u njoj pročita nešto što je čitaocu novo i značajno.
Pored navedene karakteristike, poručio je kako knjigu preporučuje i zbog njenog stila, te da se čitajući je može saznati više o nekim teološkim pojmovima nego tokom čitanja mnogih enciklopedijskih djela.

– Tema koja dominira i uvezuje druge teme je stalno autorovo ukazivanje na važnost fundamentalnog učenja islama i tevhida – kazao je mr. Šljivo.

Autor knjige je prilikom svog obraćanja naglasio kako je posebno zadovoljan zbog prisutnih alima kao promotora ove knjige, ali i sastava publike prisutne na promociji.
– Hutba je jedini monopolsko-monološki govor hatiba koji se ne može prekinuti i kojem se ne može replicirati. Ona je sastavni dio jedinog obreda u islamu čije je obavljanje ili neobavljanje vezano za vjerovanje – kazao je prof. Spahić.
Ističući specifičnosti hutbe kao govorne forme rekao je kako je ona sa stajališta društvenih pojava neuporediva sa bilo čime u povijesti. Između ostalog i zbog toga što je vezivno tkivo između mnoštva ljudi prisutnih na džumama, pa tako povezuje pojedinca kao jedinstvenu ličnost sa društvom.
Program je moderirao Edin Hamzakadić, članovi hora MIZ Sarajevo su karakterističnim izvedbama ilahija i kasida dali posebnu dimenziju ovoj promociji.

Naredna aktivnost u okviru manifestacije “Selam, ya Resulallah” je Tradicionalna mevludska svečanost u Baščaršijskoj džamiji, 17. oktobra nakon jacija-namaza.
(N.G./medzlis-sarajevo.ba)

Facebook
Twitter