Search
Close this search box.

Dani o Allahovom Poslaniku: Održano prvo predavanje o Muhammedu, a.s.

VIDEO PREDAVANJA POGLEDAJTE OVDJE

U ponedjeljak, 27. oktobra 2020. godine u Gazi Husrev-begovoj biblioteci u Sarajevu održano je prvo predavanje o Muhammedu, a.s., koje je u programu ovogodišnje manifestacije Dani o Allahovom Poslaniku Selam, ya Resulallah 2020. održao doc. dr. Senad Ćeman. Moderator predavanja je bio mr. Muhamed Velić.

Glavni imam dr. Abdulgafar-ef. Velić se zahvalio svima koji su doprinijeli i pomogli da se Manifestacija, bez obzira na sve objektivne prepreke i poteškoće održi, kako učesnicima, realizatorima i članovima Organizacionog odbora, tako i medijima koji omogućavaju da se sadržaji prezentiraju javnosti.

  • Svim našim edukativnim, socijalnim, humanitarnim i drugim aktivnostima koje realiziramo u toku mjeseca rebiu-l-evvela mi šaljemo selam našem Pejgamberu Muhammedu, a.s.. Stoga vam želim mubarek mjesec mevluda, mjesec u kojem je rođen posljednji Božiji Poslanik Muhammed, a.s., naglasio je glavni imam.

Rukovodilac Službe za vjerske poslove Muftijstva sarajevskog i izaslanik muftije sarajevskog dr. Ahmed-ef. Purdić čestitao je Medžlisu Islamske zajednice Sarajevo na ukazanom trudu, hrabrosti i inovativnosti da, u skladu sa instrukcijama nadležnih institucija Islamske zajednice i državnih organa, organizira ovogodišnju manifestaciju i predstavi sadržaje javnosti.

  • Želim vam prenijeti selame muftije sarajevskog dr. Enes-ef. Ljevakovića, njegove čestitke i želju za uspješan rad. Isto tako, posebno želim zahvaliti medijima koji prate sve naše aktivnosti i bez čijeg angažmana one ne bi bile dostupne široj javnosti u postojećim okolnostima, naglasio je dr. Purdić.

Dr. Senad Ćeman, profesor na Fakultetu islamskih nauka u Sarajevu, govorio je na temu Muhammed alejhisselam: prenosilac i tumač Božije riječi.

  • “Božijom voljom, Muhammed, a.s., odabran je za posljednjeg vjesnika Božije riječi ljudima. Njegov životni put bio je besprijekoran. Svi koji su ga poznavali – cijenili su ga i poštovali. Svi koji su povjerovali u ono čemu je pozivao – voljeli su ga i slijedili. Oni koji mu nisu povjerovali – vrijeđali su ga, imecima i životima se boreći protiv njega i vjere. Niko od njih, bez obzira na sve, nije izjavio da je Poslanik, a.s., ikada bio neiskren, nepošten ili nekorektan. Niti da se sakrio od ljudi i sklonio od njihovih zahtjeva. Muhammed, a.s., je pošteno živio i sarađivao sa muslimanima, politeistima, jevrejima i kršćanima. Za svakoga je imao vremena i lijepu riječ bez obzira na to da li se nalazio u stanju oskudice ili izobilja, slabosti ili snage, djolovanja u zavičaju ili prognanstvu. Privatni život nije skrivao od očiju javnosti. Naprotiv, članovima porodice i ashabima ostavio je u amanet da vjerno prenesu sve što su vidjeli ili čuli od njega. Takvog čovjeka vrijedi upoznati, o njemu kazivati i na njega se ugledati, kazao je između ostalog dr. Ćeman.

Predavanje, koje je bilo dostupno uživo na RTV BIR i FaceBook stranice www.sarajevskimedzlis.ba, ukrasili su učenjem Kur’ana i kasida članovi hora Medžlisa Islamske zajednice Sarajevo Muhamed Šamoski, Ensar Latifović i Mirza Ganić.

Facebook
Twitter